Strony

czwartek, 27 marca 2014

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem - 1 rok działalności bloga

Dziś mija dokładnie 1 rok od założenia bloga. Sama nie wiem jak to się stało że czas tak szybko zleciał ... Na 1 urodziny dodaje przepis na pyszne kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Ciasto dość łatwe w wykonaniu, a do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli, świeżych jabłek lub innych sezonowych owoców :) 
 
Składniki:
Ciasto:

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 150 g masła / margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 100 g margaryny
Masa:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie wanilinowe (na 0,5 l mleka lub 2 opakowanie na 0,75 l)
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy i podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Popieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Kruszonka
Kruszonkę zagniatamy podobnie jak ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Masa

Budynie gotujemy na 1 litr mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły rozsmarowujemy równo na podpieczonym spodzie. 

Brzoskwinie osączamy z syropu,  kroimy w dość grube plasterki, które następnie układamy na budyniu lekko dociskając. Na wierzch ścieramy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 
 
 
 
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

  1. Gratuluję wytrwałości, taki blog to na pewno wyzwanie. Jadłem podobne ciasto tylko że z jabłkami i było pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń