Strony

środa, 24 września 2014

Kopytka bezglutenowe

W dzieciństwie uwielbiałam kopytka zwłaszcza te podane na słodko. Teraz również bardzo je lubię jednak w bardziej wytrawnej wersji. Dziś prezentuje przepis na bezglutenowe kopytka specjalnie z myślą o osobach, które tych klasycznych nie mogą spożywać. Takie danie możecie przyrządzić zawsze wtedy, gdy zostanie wam trochę ziemniaków z obiadu. Polecam :)
 

Składniki:
  • ok. 300 g ziemniaków
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (lub zamiennik 1 jajka)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wodę odlewamy, a ziemniaki chwilę odparowujemy. Następnie ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestudzenia.
 
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko i zagniatamy gładkie ciasto ręcznie lub w malakserze. Gdy ciasto nie będzie chciało się formować dosypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok. 1 min od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane tłuszczem z cebulką, posypane cukrem lub wg. uznania.
 
Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz