Strony

wtorek, 25 listopada 2014

Budyń marchewkowy, domowy i bez glutenu

Kilka dni temu dostałam 5 worków marchwi :) Na początku nie mogłam posiadać się ze szczęścia, bo ileż to rzeczy można z tak pysznej marchewki zrobić !!! Cały 1 worek marchwi pokroiłam w kosteczkę i zamroziłam, kolejną część wykorzystałam do przygotowania ciastek i surówek. Do czego jednak jeszcze można wykorzystać marchewkę? Oczywiście do przygotowania pysznego i zdrowego budyniu marchewkowego :) Uwielbiam budynie więc i ten mi smakował choć dla niektórych może okazać się lekko mdły. Jeśli nie przepadacie za takimi deserami, dodajcie do budyniu kilka łyżek soku z pomarańczy lub odrobinę soku z cytryny. Ten niewielki dodatek zniweluje dominujący zapach marchewki, a budyń wyda się bardziej orzeźwiający i aromatyczny. Warto poeksperymentować i wypróbować przepis :)

Składniki:
  • 2 szkl. mleka krowiego (lub roślinnego)
  • 1 średnia marchewka
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć również cukru wanilinowego)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę - im mniejsza kostka tym szybciej marchewka zmięknie podczas gotowania. Do garnka przekładamy marchewkę i cukier. Wlewamy 1,5 szklanki mleka i opcjonalnie dodajemy cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut. Kiedy marchewka będzie już wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy marchewkę i na krem. Garnek ponownie stawiamy na małym gazie. W pozostałej 1/2 szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlewamy do marchewkowego musu i energicznie mieszamy aż do powstania gładkiego budyniu.

Smacznego :)




Eko Ciasta i Eko Desery
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Wspomagam odporność

2 komentarze: