Strony

czwartek, 15 stycznia 2015

Pierniczki drobne

Dziś "lekko" spóźniony przepis na pierniki, które piekłam na ostatnie Boże Narodzenie. Zdjęcia wykonałam jeszcze przed świętami, ale jakoś nie mam za wiele czasu żeby siąść i coś napisać. No ale zabrałam się za to i wreszcie posta publikuje :)
Pierniczki wyszły bardzo smaczne, dobrze trzymały się wisząc na choince, no i pięknie prezentowały się na świątecznym stole.
Przepis pochodzi z książki należącej do mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985r. wydanej przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.
 
Jeśli jednak po świętach zostały Wam pierniczki, polecam wykorzystać je do Lodów Piernikowych :)

Składniki (20 dużych lub 40 małych pierników):
  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g margaryny
  • 20 g tłuszczu do formy 
  • 1 jajko
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 1 paczka przypraw korzennych
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę. W mące robimy wgłębienie, wlewamy miód, nożem mieszamy z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodajemy przyprawy korzenne, cukier puder, tłuszcz oraz wbijamy jajo. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i wyrabiamy je tak długo, dopóki nie będzie lśniące i na przekroju jednolite. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub wykładamy silikonową matą. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy foremką kształty i układamy na blaszce. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do ok. 180 C przez 8-10 min. Pierniki przechowujemy w słoju lub w pudełku na ciastka. Po 2-3 pierniczki kruszeją i są wyśmienite. Pierniki można polukrować lub udekorować dowolną polewą z białej lub ciemnej czekolady i posypać dowolną posypką.

Smacznego :) 
1 mały piernik to ok. 102,94 kcal
B [g] 1,6
W [g] 17,86
T [g] 2,74
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz