Strony

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sernik kokosowo - kakaowy ze śmietanką kokosową

Na święta piekę zwykle 3-4 brytfanki różnych ciast. Wśród nich obowiązkowo musi znaleźć się szarlotka i sernik. Podczas świąt pomiędzy śniadaniem a obiadem, wszyscy domownicy zasiadają do stołu w kuchni na wspólną kawę. Mama parzy kawę, a ja zawszę kroję po kawału każdego wypieku, tak aby wszyscy mogli spróbować ciasta z nowego przepisu. Można wtedy na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i poznać opinie na temat danego wypieku. A jaka była opinia "jury" na temat sernika kokosowego który upieklam w tym roku na swieta? :)
Była bardzo pozytywna. Sernik smakował wybornie. Był lekko kremowy, kakaowy spód nadał mu wyrazistego smaku, a wiórki przyjemnie chrupały. A do wykonania danego wypieku zainspirował mnie przepis na Kokosowy sernik królewski znaleziony tu.

* Czajniczek z podgrzewaczem  dostałam od Damcia i Kowalki :)

Składniki (forma 25 x 40 cm):
Na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
  • 1 kg dobrej jakości twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek + 1 białko które zostało z kruchego ciasta
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 puszka śmietanki kokosowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto szybko zagniatamy, a następnie dzielimy je na 2 części. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 h.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Z zamrażarki wyciągami jedną część ciasta, którą ścieramy na tarce. Starte ciasto przekładamy równo do formy i lekko ugniatamy ręką. Spód sernika wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. 

Do miski wrzucamy masło, które za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do masła dodajemy partiami twaróg nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy po jednym jajku, białko które zostało nam z kruchego ciasta, śmietankę kokosową, wiórki kokosowe oraz mąki.

Na podpieczony i ostudzony spód wylewamy masę serową, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika na 1 h i pieczemy go w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce. Smakuje najlepiej po nocy spęczonej w lodówce.

Smacznego :)
Polecam również Sernik z brzoskwiniami :)




3 komentarze: