Długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta ze względu na to, że jakoś nie przepadam za bitą śmietaną. Przyszedł jednak dzień który chciałam uczynić wyjątkowym, więc chciałam by i ciasto nie było zwykłe. Gdy rodzina zobaczyła upieczony zielony placek podchodziła do niego z wielkim dystansem i wszyscy zastanawiali się co to ja znów wymyśliłam ;) Jednak efekt końcowy wszystkim się spodobał, a co najważniejsze ciasto wszystkim smakowało :)
Składniki:- 450 g mrożonego szpinaku (np. brykiet czyli szpinaku rozdrobnionego)
- 1 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mąki krupczatki
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 cytryny
- 400 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 200 g twarożku np. President
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 granat
Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z wody.
Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł, trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest rewelacyjne w smaku, a wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńja robię to ciasto z masą z serków almette, jest rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńMasa:
- 2 serki Almette śmietankowe
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. orzechów włoskich (posiekanych)
- puszka ananasów (pokrojonych w kosteczkę)
połączyć wszystkie składniki i gotowe