Strony

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

"Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem

Długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta ze względu na to, że jakoś nie przepadam za bitą śmietaną. Przyszedł jednak dzień który chciałam uczynić wyjątkowym, więc chciałam by i ciasto nie było zwykłe. Gdy rodzina zobaczyła upieczony zielony placek podchodziła do niego z wielkim dystansem i wszyscy zastanawiali się co to ja znów wymyśliłam ;) Jednak efekt końcowy wszystkim się spodobał, a co najważniejsze ciasto wszystkim smakowało :) 

Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku (np. brykiet czyli szpinaku rozdrobnionego)
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1  szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 400 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 200 g twarożku np. President
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 granat
Wykonanie:
Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z  wody.

Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości!

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam i jest rewelacyjne w smaku, a wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię to ciasto z masą z serków almette, jest rewelacyjne.
    Masa:

    - 2 serki Almette śmietankowe
    - 1 kostka masła lub margaryny
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 1 szkl. orzechów włoskich (posiekanych)
    - puszka ananasów (pokrojonych w kosteczkę)

    połączyć wszystkie składniki i gotowe

    OdpowiedzUsuń