Strony

środa, 15 lipca 2015

Muffiny kakaowe z czerwoną porzeczką (bez jajek)

A dziś przepis na pyszne muffinki, które przygotowałam w minionym tygodniu dla moich koleżanek z pracy. Do babeczek możemy dodać dowolne owoce t.j. czarne porzeczki, borówki czy jagody. Ja użyłam akurat czerwonych porzeczek, które kupiłam na targu. Muffiny z tego przepisy wychodzą wyjątkowo wilgotne, dzięki czemu na dłużej zachowają świeżość, a oblanie ich polewą czekoladową sprawi, że będą rozpływać się w ustach.

Polecam również Czekoladowe ciasto z czarnymi porzeczkami i likierem kawowym ;) 


Składniki (na ok. 16 muffin):
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego/białego
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl majonezu np. Kieleckiego :)
  • 1/2 szkl. wody lub mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150-200 g czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Porzeczki myjemy i oczyszczamy z gałązek. Kawę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącego mleka lub wody. Suche składniki przesiewamy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre z ostudzoną kawą. Zawartość obu misek łączymy. Na końcu dodajemy 150 g porzeczek i mieszamy delikatnie.

Silikonowe foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Jeśli pieczemy w formie metalowej do babeczek , wgłębienie wcześniej wykładamy papilotkami.

Muffiny pieczemy w temperaturze 180 ºC przez ok. 30 - 35 minut lub do "suchego patyczka". Ostudzone babeczki można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować pozostałymi porzeczkami.

Smacznego :)

W porcji ok. 97,29 kcal
B [g] 1,67
W [g] 13,64
T [g] 3,8
 






Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:

  1. Kocham muffiny wszelakie zawsze i wszedzie!
    Znakomity przepis.
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń