Ziarna słonecznika czy dyni zawsze kojarzą mi się z przekąską, słodkim deserem lub ciastem. Firma Bakalland stworzyła miks ziaren specjalnie z myślą o sałatkach. Takim miksem możecie posypać dowolną sałatkę, zupę krem lub przygotować panierkę z dodatkiem ziaren. Wszystko zależy od Was i od zawartości Waszej lodówki :)
- 3 łyżki prażonego miksu ziaren Chrupiąca sałatka Bakalland
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 słoika ogórków konserwowych chilli
- 1 czerwona papryka
- 200 g żółtego sera w kostce
- 200 g suchego makaronu (dowolnego)
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Fasolę dodatkowo płukamy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki łącznie z ziarnami Bakalland wrzucamy do dużej miski i łączymy kilkoma łyżkami majonezu i 1 płaską łyżeczkę musztardy. Sałatkę schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch można dodatkowo obsypać łyżką ziaren.
Smacznego :)
Bardzo lubie takie sałatki..
OdpowiedzUsuńW sam raz na lekki, letni obiad.
:)
Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Brawo za przepis !!!!
OdpowiedzUsuńRobię ją bez końca i jeszcze się nie znudziła