Dziś kolejny przepis na zdrowe ciasteczka. Ciastka są bardzo na "czasie" bo zarówno w sadzie jak i na targu znajdziemy pyszne gruszki. W składnikach nie znajdziecie margaryny, masła czy innego tłuszczu. Ciastka składają się za to ze zdrowych płatków owsianych, siemienia lnianego czy ziaren słonecznika. Gruszki nadadzą ciastkom słodkiego smaku, więc możecie pominąć dodatek cukru.
- 2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)
- 1 szkl. mąki owsianej bezglutenowej (lub zwykłej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
- 2 średniej wielkości gruszki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 50 g gorzkiej czekolady
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mus gruszkowy i jajko dodajemy do miski z suchymi składnikami. Gorzką czekoladę siekamy i dodajemy do masy. Miskę z masą odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z masy formujemy kulki. Można delikatnie podsypać mąką owsianą jeśli masa jest nadal zbyt mokra. Kulki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i "rozpłaszczamy" je wnętrzem dłoni. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
Smacznego :)
* Do ciastek można dodać również szczyptę cynamonu, kardamonu lub przyprawy korzennej.
świetne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! :) Lubię piec, a potem kruszyć do owsianki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/