Strony

poniedziałek, 30 listopada 2015

Babka kukurydziana

Lubię raz na jakiś czas zjeść kawałek babki piaskowej do kubka herbaty. Z racji że jesienno-zimowa porą pije się sporą ilość herbaty polecam przygotować bardzo słoneczną babkę kukurydzianą. Przepis jest bardzo prosty, składniki proste, a ciasto po upieczeniu wygląda idealnie jak z piekarni. Ciasto w smaku jest delikatne, puszyste i ma piękny żółty kolor dzięki mące kukurydzianej.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mleka
  • 6 łyżeczek oleju np. rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy partiami cukier, żółtka jedno po drugim. Na końcu dodajemy olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Następnie stopniowo dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub innej wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 40-50 min. lub do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :) 




Jesienne słodkości!
Menu dla przyszłej mamy

5 komentarzy: