Przy świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych ciast ze sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Aby ciasta smakowały i pachniały naturalnie warto do ich przygotowania wykorzystać naturalne składniki bez zbędnych konserwantów i emulgatorów. Zamiast cukru wanilinowego możecie użyć domowego cukru z prawdziwą wanilią, zamiast aromatu cytrynowego, prawdziwego ekstraktu cytrynowego/pomarańczowego. Dziś przedstawiam przepis na wykonanie ekstraktu z wanilii, który wspaniale podkreśli smak np. makowca, a zapakowany w piękny flakonik będzie wspaniałym prezentem dla amatorów gotowania.
Składniki:
- 2-3 laski wanilii
- 200 ml wódki
Laski wanilii delikatnie rozcinamy wzdłuż, nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte rozcięte laski wkładamy do słoika lub butelki i zalewamy wódką. Należy zwrócić uwagę na to, aby nawet kawałek wanilii nie wystawał ponad powierzchnię alkoholu. Tak przygotowany ekstrakt odstawiamy na min 2 tyg. Z każdym dniem ekstrakt będzie nabierał mocniejszej barwy. Na bieżąco do ekstraktu można dokładać nowe laski i dolewać odrobinę alkoholu. Zwykle dokładam takie laski wanilii, z których wyskrobałam już nasionka do np. szarlotki.
*Mój ekstrakt nie jest pełny bo wykorzystałam go przed zrobieniem zdjęć do ciasta :)
W dobie produktów „wanilinowych” prawdziwy cukier i ekstrakt z wanilii są na wagę złota. Nie sądziłam, że jego przygotowanie w domu jest takie proste! Z pewnością lepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast niż specyfik ze sklepu, który ma tyle wspólnego z wanilią co „napój” ze świeżo tłoczonym sokiem. Poza tym ekstrakt ma cudny kolor (i to bez sztucznych barwników ;) i pięknie prezentuje się we flakoniku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń