Strony

niedziela, 15 listopada 2015

Owoc Kiwi – ciasteczka dla dzieci

Znalazłam w folderze ze zdjęciami takie oto ciasteczka które przygotowałam jakiś czas temu. Ujęły mnie one swoim przepięknym wyglądem, ponieważ tak bardzo przypominają prawdziwy owoc kiwi! W smaku są dość klasyczne, kruche i słodkie, z lekko kakaową nutą. Myślę że spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom, na urodzinach, przyjęciu lub wykonane bez okazji :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki maku
  • zielony barwnik spożywczy
  • skórka otarta z cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru, skórki z cytryny zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedna duża, druga mniejsza i 3 bardzo mała. Do największej części kakao dodajemy kakao,a do średniej zielony barwnik spożywczy.

Z najmniejszej części ciasta formujemy niewielki wałeczek. Zielone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na zielonym cieście układamy wałeczek z ciasta i zlepiamy brzegi zielonego ciasta. (Można odstawić do lodówki aby wałek lekko stwardniał). Kakaowe ciasto rozwałkowujemy również na prostokąt, na środku kładziemy wałek z ciasta zielonego i zlepiamy brzegi lekko rolując ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, aby lekko stwardniało. 

Schłodzony wałek z ciasta kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zmienia się w zależności od grubości ciasteczek). 

Upieczone ciasteczka studzimy. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i posypujemy makiem, imitującym ziarenka w kiwi. 

Smacznego :)



Jesienne słodkości!
Prezenty na Mikołajki II

13 komentarzy:

  1. Fantastycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow cudne są , myślałam że to kiwi jest w cieście :) bardzo pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myslalam, ze to owoce, sa swietne :_)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi wyszedł zupełnie inny kolor. Używałam zielonego barwnika dr Oetkera i nie jestem zadowolona. Kolor jest bardzo jasny :( jaki barwnik polecacie, zeby ciasteczka wyszły równie apetyczne jak te ze zdjecia ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam barwniki w paście lub w proszku. Można kupić je w sklepie internetowym. Mam w domu barwniki Oetkera ale nie sprawdzają się przy zabarwianiu ciastek/ciast pieczonych w piekarniku. Barwniki Oetkera używam najczęściej do barwienia mas lub kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fantastyczne właśnie się zachwycamy!!!

    OdpowiedzUsuń