Znalazłam w folderze ze zdjęciami takie oto ciasteczka które przygotowałam jakiś czas temu. Ujęły mnie one swoim przepięknym wyglądem, ponieważ tak bardzo przypominają prawdziwy owoc kiwi! W smaku są dość klasyczne, kruche i słodkie, z lekko kakaową nutą. Myślę że spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom, na urodzinach, przyjęciu lub wykonane bez okazji :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki maku
- zielony barwnik spożywczy
- skórka otarta z cytryny
- 1-2 łyżki miodu
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru, skórki z cytryny zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedna duża, druga mniejsza i 3 bardzo mała. Do największej części kakao dodajemy kakao,a do średniej zielony barwnik spożywczy.
Z najmniejszej części ciasta formujemy niewielki wałeczek. Zielone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na zielonym cieście układamy wałeczek z ciasta i zlepiamy brzegi zielonego ciasta. (Można odstawić do lodówki aby wałek lekko stwardniał). Kakaowe ciasto rozwałkowujemy również na prostokąt, na środku kładziemy wałek z ciasta zielonego i zlepiamy brzegi lekko rolując ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, aby lekko stwardniało.
Schłodzony wałek z ciasta kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zmienia się w zależności od grubości ciasteczek).
Upieczone ciasteczka studzimy. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i posypujemy makiem, imitującym ziarenka w kiwi.
Smacznego :)
są na prawdę piękne!
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńAle super)))
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł. :)
OdpowiedzUsuńWow cudne są , myślałam że to kiwi jest w cieście :) bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńwow, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMyslalam, ze to owoce, sa swietne :_)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł zupełnie inny kolor. Używałam zielonego barwnika dr Oetkera i nie jestem zadowolona. Kolor jest bardzo jasny :( jaki barwnik polecacie, zeby ciasteczka wyszły równie apetyczne jak te ze zdjecia ? :)
OdpowiedzUsuńPolecam barwniki w paście lub w proszku. Można kupić je w sklepie internetowym. Mam w domu barwniki Oetkera ale nie sprawdzają się przy zabarwianiu ciastek/ciast pieczonych w piekarniku. Barwniki Oetkera używam najczęściej do barwienia mas lub kremów :)
OdpowiedzUsuńale fantastyczne właśnie się zachwycamy!!!
OdpowiedzUsuń