Uwielbiam eksperymentować z nietypowymi dodatkami w wypiekach. Dziś kolejny przepis z serii zdrowych i bezglutenowych ciasteczek. Głównym składnikiem dzisiejszych ciastek jest... ciecierzyca! Wykonanie ciasteczek jest szybkie i proste, ponieważ składniki wystarczy zmiksować ze sobą, uformować kulki i rozgnieść na blaszce.
Nie rezygnujcie z dodatku czekolady i skórki cytrynowej, dzięki tym składnikom ciastka nabiorą fantastycznego smaku i będą świetnie wyglądać :)
Składniki (na ok. 20 ciastek):
- 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 i 1/2 ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżki miodu
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady deserowej/gorzkiej
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka z 1 wyszorowanej cytryny
Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do miski. Miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki poza czekoladą i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką lub ręką. Formujemy kulki i rozgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego :)
*Jeśli lubicie słodsze ciastka, do ciasta możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru/stewii
Czy mąke ryżową mogę zamienić na kokosową?:) Ciasteczke wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńNie mam pewności co do mąki kokosowej, jednak spróbowałabym upiec ciasteczka z jej udziałem :) Dobrze sprawdziłaby się również mąka gryczana.
OdpowiedzUsuń