Strony

sobota, 2 stycznia 2016

Miodownik z orzechami

Na Bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć Piernika i Miodownika. Ja najbardziej lubię takie z kremem na bazie kaszy manny i z orzechami. Polecam upiec również w formie tortu, będzie tak samo smaczny :) 

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g sody
  • 80 g masła
  • 90 g miodu
  • 50 g cukru 
  • 1 duże jajko
  • 100 g śmietany 18% 
  • szczypta soli
Warstwa orzechowa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów brazylijskich (można zastąpić migdałami)
  • 60 g margaryny
  • 50 g miodu
  • 80 g cukru
  •  szczypta soli
Krem:
  • 600 ml mleka 
  • 100 g kaszy manny
  • 25 g cukru
  • 180 g masła
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy masło, miód i podgrzewamy. Dodajemy następnie cukier, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

Mąkę z sodą i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, przestudzoną masę miodową i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Orzechy wraz z migdałami zalewamy w misce gorącą wodą. Odstawiamy na chwilę a następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku (można w tym samym co wcześniej) na niewielkim ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane dość drobno orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i smarujemy każdy placek. Blaty pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

Do 100 ml mleka dodajemy kaszę mannę, pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy kasze rozmieszaną z mlekiem. Gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego zgęstnienia, często mieszając. Ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy łyżka po łyżce wystudzoną kasze mannę i miksujemy. Krem dzielimy na 2 części, smarujemy nim blaty i składamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego :) 





Świąteczne słodkości! 2015

1 komentarz:

  1. Święta bez piernika (albo chociaż pierniczków) się nie liczą, ale miodownika się u nas nie jada. Muszę kiedyś upiec :) Twój wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń