Lato za pasem więc dziś przepis na ciasto dla fit łasuchów. Ten lekki serniczek, z masą na bazie jogurtu naturalnego i kukurydzianym spodzie smakuje wybornie. Będzie on świetną alternatywą dla osób chcących zgubić kilka kilogramów, jak i dla osób z nietolerancją glutenu.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ksylitolu
- 500 g jogurtu naturalnego
- 5 białek
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy bezglutenowy
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jabłka
Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy mokre i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Gdyby ciasto było za klejące podsypujemy je odrobiną mąki kukurydzianej.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie przesiewamy budyń, słodzik i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, ewentualnie wiórki kokosowe i krótko mieszamy.
Tortownicę/formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy 1 część ciasta, układamy owoce, a na nie wykładamy masę jogurtową. Na wierzch kruszymy/rwiemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 45 min.
Pyszne, lekkie ciacho:) za mną też ostatnio chodzi "styropian:)
OdpowiedzUsuńTak ciasto jest lekkie niczym chmurka i nie za słodkie :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho takie leciutkie!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis. Tyle dobrego slyszalam o serniku bez sera;-). Wiec z checia skorzystam z Twojego przepisu:-).
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blachy/średnicę tortownicy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPiekłam w tortownicy o średnicy około 25 cm.
OdpowiedzUsuńMam mąkę ryżową, czy proporcje będą takie same?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mąką ryżową jednak ciężko mi jest określić czy proporcje będą takie same. Mąką ryżowa trochę inaczej chłonie wilgoć.
OdpowiedzUsuńCiacho pysznetylko mi trochę odpadło ☹coś dla zrobiłam??
OdpowiedzUsuńByć może białka nie były zbyt dobrze ubite :(
OdpowiedzUsuńW cieście mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana- czy to nie jest to samo ?
OdpowiedzUsuńMąką i skrobia kukurydziana to całkiem odrębne produkty. Skrobię kukurydzianą można dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością. Skrobia kukurydziana nie barwi ciasta na żółty kolor :)
OdpowiedzUsuń