Strony

sobota, 14 maja 2016

Bezglutenowy Styropian- fit sernik bez sera

Lato za pasem więc dziś przepis na ciasto dla fit łasuchów. Ten lekki serniczek, z masą na bazie jogurtu naturalnego i kukurydzianym spodzie smakuje wybornie. Będzie on świetną alternatywą dla osób chcących zgubić kilka kilogramów, jak i dla osób z nietolerancją glutenu. 


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki ksylitolu
Masa:
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 5 białek
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bezglutenowy
  • 3 łyżki wiórek kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
Wykonanie:
Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy mokre i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Gdyby ciasto było za klejące podsypujemy je odrobiną mąki kukurydzianej.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie przesiewamy budyń, słodzik i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, ewentualnie wiórki kokosowe i krótko mieszamy.

Tortownicę/formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy 1 część ciasta, układamy owoce, a na nie wykładamy masę jogurtową. Na wierzch kruszymy/rwiemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 45 min.


Smacznego :)



 


Wiosenne słodkości 2016

12 komentarzy:

  1. Pyszne, lekkie ciacho:) za mną też ostatnio chodzi "styropian:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ciasto jest lekkie niczym chmurka i nie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to ciacho takie leciutkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis. Tyle dobrego slyszalam o serniku bez sera;-). Wiec z checia skorzystam z Twojego przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaki rozmiar blachy/średnicę tortownicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam w tortownicy o średnicy około 25 cm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam mąkę ryżową, czy proporcje będą takie same?

    OdpowiedzUsuń
  8. Można spróbować z mąką ryżową jednak ciężko mi jest określić czy proporcje będą takie same. Mąką ryżowa trochę inaczej chłonie wilgoć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho pysznetylko mi trochę odpadło ☹coś dla zrobiłam??

    OdpowiedzUsuń
  10. Być może białka nie były zbyt dobrze ubite :(

    OdpowiedzUsuń
  11. W cieście mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana- czy to nie jest to samo ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąką i skrobia kukurydziana to całkiem odrębne produkty. Skrobię kukurydzianą można dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością. Skrobia kukurydziana nie barwi ciasta na żółty kolor :)

    OdpowiedzUsuń