W piątek na obiad oczywiście ryba! Polecam pyszną i szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem, zapieczoną z dwoma rodzajami sera i koperkiem. Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)
Składniki (3-4 porcje)
- 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
- szczypta chili/ostrej papryki w proszku
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g grubo tartego żółtego sera
- 1 kulka mozzarelli
- 60 ml śmietanki 30%
- 50-80 ml bulionu
- cytryna do skropienia
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałą porcją koperku. Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.
Smacznego :)
Aż mi ślinka pociekła na taki młodziutki, wiosenny koperek zapiekany z łososiem :) Smak musi być obłędny! Dzięki za udział w mojej akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY :)
OdpowiedzUsuń