Sernik na herbatnikach to sernik dla osób początkujących. Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej również tylko podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy.
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
- 5 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę i średnicy ok. 24 cm. Formę odstawimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier puder. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h.
Smacznego :)
bardzo lubię serniki, a Twój wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńNależy dodać około 200 g. Ilość zależy od rodzaju herbatników. Spód nie może być za sypki, jeśli się rozsypuje należy dodać odrobinę masła.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam sernik, właśnie z tego przepisu ;) i wyszedł genialny. Będę często wracać do niego :) łatwy w przygotowaniu, delikatny w smaku, świetnie współgra z lukrem cytrynowym :) dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sernik się udał! :D Życzę smacznego! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja, sernik pyszota, dziękuję i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę ! Smacznego ! :)
OdpowiedzUsuńWitam czy moge zrobic do niego polewe czekoladowa?
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście że można dodać polewę czekoladową :)
OdpowiedzUsuńA czy sernik jest wilgotny czy bardziej suchy?
OdpowiedzUsuńJest bardziej wilgotny.
OdpowiedzUsuńA cukier kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńWygląda mega, takie puszyste. Dziś będę robi , oby też takie wyszło
OdpowiedzUsuńWitam. A po co cukier puder?
OdpowiedzUsuńCukier puder potrzebny jest do masy serowej.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszedł pyszny. Dzięki za przepis 😊
OdpowiedzUsuńLubię proste przepisy
OdpowiedzUsuńSernik super puszysty robię go już drugi raz tylko spód na samych herbatnikach nie jak w przepisie, też bardzo dobry
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyń śmietankowy
OdpowiedzUsuńWitam wlasnie zrobilam serniczek z tego przwpisu....pierwszy raz,siedzi w piekarniku, podzielę sie zdjęciem jak sie upiecze😃
OdpowiedzUsuńSuper ! Czekam w takim razie z niecierpliwością na zdjęcia ! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda tylko co to znaczy paczka, bo moje ciastka są pakowane po 600g to chyba dużo
OdpowiedzUsuńWitam, tak opakowanie 600 g starczy spokojnie na 2 lub nawet 3 serniki.
OdpowiedzUsuńWłaśnie studzę, ale opadł... Zobaczymy jaki będzie w smaku.
OdpowiedzUsuńMój też opadł sprawdzę jak wyszedł w smaku i napiszę
OdpowiedzUsuńBędę robiła jak upiekę podzielę się opinią jak się udał.
OdpowiedzUsuń