Strony

wtorek, 27 września 2016

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik dla osób początkujących. Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej również tylko podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy.


Składniki:
Spód:
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę i średnicy ok. 24 cm. Formę odstawimy. 

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier puder. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h. 

Smacznego :)




27 komentarzy:

  1. bardzo lubię serniki, a Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Należy dodać około 200 g. Ilość zależy od rodzaju herbatników. Spód nie może być za sypki, jeśli się rozsypuje należy dodać odrobinę masła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz w życiu robiłam sernik, właśnie z tego przepisu ;) i wyszedł genialny. Będę często wracać do niego :) łatwy w przygotowaniu, delikatny w smaku, świetnie współgra z lukrem cytrynowym :) dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę że sernik się udał! :D Życzę smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rewelacja, sernik pyszota, dziękuję i pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogromnie się cieszę ! Smacznego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy moge zrobic do niego polewe czekoladowa?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, oczywiście że można dodać polewę czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy sernik jest wilgotny czy bardziej suchy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda mega, takie puszyste. Dziś będę robi , oby też takie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukier puder potrzebny jest do masy serowej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i wyszedł pyszny. Dzięki za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik super puszysty robię go już drugi raz tylko spód na samych herbatnikach nie jak w przepisie, też bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyń śmietankowy

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam wlasnie zrobilam serniczek z tego przwpisu....pierwszy raz,siedzi w piekarniku, podzielę sie zdjęciem jak sie upiecze😃

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ! Czekam w takim razie z niecierpliwością na zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajnie wygląda tylko co to znaczy paczka, bo moje ciastka są pakowane po 600g to chyba dużo

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, tak opakowanie 600 g starczy spokojnie na 2 lub nawet 3 serniki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie studzę, ale opadł... Zobaczymy jaki będzie w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój też opadł sprawdzę jak wyszedł w smaku i napiszę

    OdpowiedzUsuń
  23. Będę robiła jak upiekę podzielę się opinią jak się udał.

    OdpowiedzUsuń