Ciasto świetnie będzie prezentować się w ciągu tygodnia jako tzw. "zwyklak" do kawy czy herbaty. Owoce można dowolnie modyfikować, kakao można zastąpić mąką pszenna. Można również zrezygnować z czekolady, a dodać np. orzechy. Zwykłe składniki jakie mamy w kuchni, stworzą pyszne ciasto.
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 czekolady deserowej
- 400 g śliwek
Całe jaja ubijamy na puch. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy i ucieramy dalej na puszystą masę. Dodajemy olej, miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Śliwki lub inne owoce myjemy i osuszamy. Śliwki rozcinamy na 2 części i wyjmujemy pestkę. Jeśli owoce są bardzo soczyste można je wcześniej wymieszać z 1 łyżką mąki.
Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 50-60 min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego :)
Ciasto przepyszne! Zdobyło serca domowników 🙂
OdpowiedzUsuńDzukuheD za przepis ☺️
Ciasto przepyszne. Podbiło kubki smakowe domowników! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń