W szafce znalazłam otręby orkiszowe. Ich termin ważności zbliżał się do końca, więc postanowiłam wykorzystać je i przygotować ciastka. Morele możemy zastąpić innymi suszonymi owocami, np. śliwkami. Dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cynamonu ciastka cudownie pachną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdy kawałki czekolady są jeszcze lekko rozpuszczone :)
Składniki:
- 1 szkl. suszonych moreli (ok. 100 g)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki otrębów orkiszowych/owsianych/pszennych
- 1 szkl. posiekanej czekolady deserowej
- 1 szkl. musli z orzechami
Wykonanie:
Morele przekładamy do miski, zalewamy około 1 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie morele odsączamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki.
Do średniej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, otręby, sodę, cynamon. Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do ostudzonego masła wbijamy jajka, dodajemy domowy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z innymi składnikami i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
Do średniej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, otręby, sodę, cynamon. Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do ostudzonego masła wbijamy jajka, dodajemy domowy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z innymi składnikami i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Ciasto możemy wyjmować łyżką i rozgniatać na blaszce lub formować w dłoniach. Ciastka lekko urosną więc rozkładamy w je niewielkich odstępach. Uformowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciastka pieczemy przez ok. 20 min.
Wyglądają baaaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńmmmm mniam! Fajne, bo zdrowe. Ja teraz piekę desery z www.kcalmar.com . Polecam ci jako inspirację.
OdpowiedzUsuń