Dziś pyszne ciasteczka z przepisu Cenos. Jest wiele osób, które nie lubi pierników i przypraw korzennych. Dla tych osób przygotujcie ciasteczka z kaszą manną i wytnijcie je za pomocą świątecznych foremek lub za pomocą szklanki i spróbujcie ozdobić je w świąteczne rysunki np. za pomocą gotowych cukrowych pisaków, ciekawych posypek lub za pomocą lukru. Co najbardziej kojarzy się Wam ze świętami Bożego Narodzenia ? Pasterka, stół z potrawami, choinka czy spadająca gwiazdka ? Wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)
- 1/2 szklanki kaszy manny Cenos
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 1/2 szklanki cukru (użyłam cukru pudru)
- 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli Vita o'Sole Cenos
- 1 jajko (pominęłam)
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki cukru białego lub trzcinowego (pominęłam)
Łączymy kaszę mannę, mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, miękkie masło, proszek do pieczenia, zmielone migdały i szczyptę soli. Z zagniecionego i gładkiego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm. Za pomocą foremek, szklanki lub radełka wycinamy ciasteczka. Ciastka można posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, jednak ja pominęłam ten etap. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-15 min w temp. 170 C.
Smacznego :)
Bardzo fajne ciasteczka, takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń