Uwielbiam smak tahini. W przyszłości planuję upiec sernik właśnie z jego dodatkiem. Problem jest taki, że ciężko znaleźć w Kielcach dobrej jakości tahini. Postanowiłam zastąpić tahni i wykorzystać chałwę, która można kupić prawie w każdym sklepie. Upiekłam sernik o smaku kawowym, z nutą sezamu, którą przełamałam kwaskowym smakiem frużeliny wiśniowej. Sernik wyszedł obłędnie smaczny i pięknie wyglądał pomimo niewielkich pęknięć, które pojawiły się po jego upieczeniu :)
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników np. Petit Beurre
- 2-3 łyżki masła
- 50 g chałwy (np. waniliowej)
- 300 g chałwy np. waniliowej
- 100 ml mocnej kawy* (zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka, dodajemy zaparzoną kawę i kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy z ognia, studzimy.
Herbatniki kruszymy dodajemy masło, chałwę i mieszamy. Masę równo przekładamy do tortownicy lub blachy o wymiarach 22 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy mikserem na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną mieszankę kawowo-chałwową. Masę ostrożnie wylewamy na herbatniki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C grzanie góra i dół. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.
Po danym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Formę z sernikiem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 120 stopniach C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. Przed podaniem na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową.
Smacznego :)
* Kofeinową kawę można zastąpić kawą bezkofeinową lub zbożową.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki, więc aż mi ślinka cieknie... :)
ale wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńOjej te wszystkie składniki bardzo do mnie przemawiają Mysle ze to ciacho jest jak niebo w gebie Pyszna prezentacja Podziwiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się że sernik się spodobał :)
OdpowiedzUsuńHej;) Czy mogę szklankę cukru pudru zastąpić miodem? a jeżeli tak, to ile tego miodu dodać?
OdpowiedzUsuńMyślę że można zastąpić cukier puder miodem, jednak nie w całości. Można dodać 1/2 szkl. miodu i 1/2 szkl. cukru pudru lub ksylitolu, stewii lub innego słodzidła.
OdpowiedzUsuńA czy chałwa jest wyczuwalna w serniku? Bo chciałabym frużelinę zastąpić polewą z chałwy a nie wiem czy będzie to pasować, żeby nie przesadzić lub inna polewa np. czekoladowa z orzechami? Co proponujesz?
OdpowiedzUsuńProponowałabym coś orzeźwiającego :) może rozpuszczoną czekoladę ze skórką pomarańczową? Czekolada z orzechami też powinna być ok :)
OdpowiedzUsuń