Przepis na to ciasto dawno temu dostałam od mojej kuzynki. Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające. Brzoskwinie z puszki, w sezonie można zastąpić świeżymi owocami lub całkowicie zastąpić innymi owocami np. jabłkami.
Składniki:- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła/margaryny
- 3 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
- 1 puszka brzoskwiń
Proszki budyniowe mieszamy w 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką masła i cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane wcześniej proszki budyniowe. Gotujemy budyń często mieszając, następnie odstawiamy go do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami pozostały cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pół ciasta wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy ciepły budyń, kładziemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.
Smacznego :)
Wygląda smakowicie; bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńAniu a na jaką blachę?
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce o wymiarach 25cm na 40 cm.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga http://karprzy.blogspot.com/
Czy budyń po przestudzeniu nie jest twardy? Bo zazwyczaj jest i ciężko go wyłożyć albo rozsmarować
OdpowiedzUsuńBudyń jest twardy ale można go pokroić na kawałeczki ponieważ i tak będzie on wyłożony na ciasto przed pieczeniem, a nie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńDo budyniu dodajemy cukier?
OdpowiedzUsuńNie ma tak naprawdę większego znaczenia czy cukier dodamy do mleka czy też do mieszanki budyniowej :)
OdpowiedzUsuń