Strony

sobota, 18 lutego 2017

Budyniowiec ucierany z brzoskwiniami

Przepis na to ciasto dawno temu dostałam od mojej kuzynki. Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające. Brzoskwinie z puszki, w sezonie można zastąpić świeżymi owocami lub całkowicie zastąpić innymi owocami np. jabłkami.

Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 250 g masła/margaryny
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Proszki budyniowe mieszamy w 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką masła i cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane wcześniej proszki budyniowe. Gotujemy budyń często mieszając, następnie odstawiamy go do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami pozostały cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pół ciasta wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy ciepły budyń, kładziemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie; bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu a na jaką blachę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam w blaszce o wymiarach 25cm na 40 cm.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z brzoskwiniami
    Zapraszam na mojego bloga http://karprzy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy budyń po przestudzeniu nie jest twardy? Bo zazwyczaj jest i ciężko go wyłożyć albo rozsmarować

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyń jest twardy ale można go pokroić na kawałeczki ponieważ i tak będzie on wyłożony na ciasto przed pieczeniem, a nie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do budyniu dodajemy cukier?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma tak naprawdę większego znaczenia czy cukier dodamy do mleka czy też do mieszanki budyniowej :)

    OdpowiedzUsuń