Strony

piątek, 12 maja 2017

Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Dawno nie dodawałam przepisu na miodownik, więc postanowiłam to zmienić! Dziś przedstawiam masę kajmakową oraz galaretkę z jabłkami pomiędzy blatami miodowego ciasta. Wylanie gorącej masy kajmakowej na ciasto sprawi, że następnego dnia miodownik będzie odpowiednio kruchy i nie będzie się łamać. 

Składniki
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 200g masła 82%
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500g twarogu zmielonego
  • 100g masła
  • 200g kajmaku (1/2 puszki masy krówkowej)
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretek agrestowych
  • 1 szklanka wody
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, miód i masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Najlepiej wykorzystać do tego wagę kuchenną. Przygotowujemy blaszki o wymiarach 24x38 cm i wykładamy je papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kształt blaszki. Każdy z placków pieczemy oddzielnie przez ok. 10 minut w 180 C. 

Do rondelka przekładamy masło i kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Jajka blendujemy z budyniem w osobnym naczyniu, na koniec dodajemy twaróg i chwile miksujemy. Masę twarogową dodajemy do rondelka z masą kajmakową. Gotujemy tak jak budyń.  Ugotowaną, gorącą masę wylewamy na pierwszy blat miodowego ciasta. Następnie wykładamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, garnek zdejmujemy z ognia.  Wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki i mieszamy co jakiś czas, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać gorzkim kakao.

Smacznego :)



3 komentarze: