Sezon truskawkowy w pełni, więc jest to świetna okazja do upieczenia ciasta z tymi owocami! To łatwe w przygotowaniu ciasto, przygotujecie zaledwie w 15-20 minut. Ciasto idealne w leniwy weekend !
Składniki:
- 60 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 250 ml kefiru*
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ok. 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Kruszonka
Wykonanie:- 2 łyżki schłodzonego prawdziwego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier. Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy kefir i przesiewamy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 22 x 24 cm lub tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta przekładamy truskawki. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i "tniemy" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek lub rozcieramy palcami do otrzymania kruszonki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy przez ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
*Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym.
Smakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka tymi zdjęciami! Wypróbuję przepis i to nawet zaraz :D Wpadnij na mojego bloga :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń