Jestem ogromną fanką orzechów, a tym samym masła orzechowego. Dziś przepis na pyszne, jesienne ciasto pachnące kawą, czarną porzeczką i orzechami. Ciasto może wydawać się pracochłonne, jednak wcale tak nie jest. Zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam do pieczenia :)
Ciasto:
Ciasto
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 160 ml oleju
- 1 szklanka cukru np. trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 70 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 150 g serka kremowego typu philadelphia
- 200 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Wykonanie:- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 banany
- sok z 1/2 cytryny
- garść orzeszków włoskich/ziemnych
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być zbożowa)
- kilka pokruszonych krakersów
Ciasto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W jednym naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Składniki suche mieszamy z mokrymi np. za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy przez 50-60 minut.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krem
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krem
Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy mikserem lub blenderem. Z powstałego kremu odkładamy do miseczki 2 łyżki, pozostały w misie dzielimy na 2 równe części.
Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
Wykonanie całości
Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
Wykonanie całości
Wow, ależ super się prezentuję :) Na pewno nie omieszkam się wypróbować :P
OdpowiedzUsuń