Czekoladowy chałwowiec to ciasto, które składa się z herbatników przełożonych kakaowym kremem budyniowym z dodatkiem chałwy. Dla niektórych chałwa może się wydawać mdła i bardzo słodka, jednak w tym deserze nadaje ona ciekawego aromatu. Do jednej z warstw warto dodać kwaśny dżem np. porzeczkowy, dzięki któremu słodki smak zostanie przełamany. Ciasto podobnie jak w przypadku miodowników smakuje najlepiej, gdy postoi w chłodnym miejscu 1-2 dni.
Składniki:
W 300 ml mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Gdyby pojawiły się grudki należy mieszankę zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszając. Chwilę gotujemy. Następnie garnek z budyniem zdejmujemy z ognia i przykrywamy np. folią aluminiową, tak aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch.
Gdy budyń całkowicie ostygnie, miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy partiami budyń. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksujemy.
Formę o wymiarach 22 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Blachę wykładamy ciasto herbatnikami i na przemian przekładamy je kremem chałwowym. Przed ostatnią warstwę herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym i dopiero na dżem wykładamy krem. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu chałwowego.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc,a najlepiej na 1-2 dni. Wówczas herbatniki zmiękną, a ciasto będzie się ładnie kroić. Przed samym podaniem, wierzch ciasta można udekorować pokruszoną chałwą, posypać sezamem lub udekorować pokruszonymi sezamkami.
Smacznego :)
- ok. 600 g herbatników maślanych
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 litr mleka
- 3 duże łyżki mąki pszennej
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g chałwy waniliowej
W 300 ml mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Gdyby pojawiły się grudki należy mieszankę zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszając. Chwilę gotujemy. Następnie garnek z budyniem zdejmujemy z ognia i przykrywamy np. folią aluminiową, tak aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch.
Gdy budyń całkowicie ostygnie, miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy partiami budyń. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksujemy.
Formę o wymiarach 22 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Blachę wykładamy ciasto herbatnikami i na przemian przekładamy je kremem chałwowym. Przed ostatnią warstwę herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym i dopiero na dżem wykładamy krem. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu chałwowego.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc,a najlepiej na 1-2 dni. Wówczas herbatniki zmiękną, a ciasto będzie się ładnie kroić. Przed samym podaniem, wierzch ciasta można udekorować pokruszoną chałwą, posypać sezamem lub udekorować pokruszonymi sezamkami.
Smacznego :)
ojacie ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńobłędnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń