Strony

sobota, 11 kwietnia 2020

Mazurek czekoladowy z liofilizowanym proszkiem malinowym

dziś przedstawiam przepis na mazurek wykorzystaniem mlecznej czekolady i proszku liofilizowanego. Który z nich to Wasz faworyt ? :)


Składniki:
Na ciasto kruche:
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego
  • 1 białko
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 180 g czekolady mlecznej lub deserowej, drobno posiekanej
  • odrobina liofilizowanego proszku z malin LYOFOOD oraz proszku z pokrzywy np. LYOFOOD
  • płatki migdałów, ulubione orzechy, czekoladowe jajeczka, pokruszone słomki ptysiowe
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w malakserze lub ręcznie wyrabiamy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim owalną foremkę lub ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i nożykiem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy foremką do ciastek lub ostrym nożykiem kształt małych listków. Listki układamy na cieście którego brzeg wcześniej posmarowaliśmy białkiem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Przed samym pieczeniem przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy przez 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.


Śmietanę kremówkę przelewamy do małego rondelka, następnie podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy masę aż do powstania gładkiego sosu. Jeśli pojawią się małe grudki nierozpuszczonej czekolady, sos przecieramy przez drobne sitko.

Na kruchym, wystudzonym spodzie równo rozsmarowujemy dżem. Na wierzch wylewamy lekko ciepłą polewę z czekolady. Dekorujemy płatkami migdałów, liofilizowanym proszkiem z pokrzywy i z malin, połówkami czekoladowych jajeczek. Odstawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz