Strony

czwartek, 28 marca 2013

Kukurydziane muffiny z malinami i jagodami wg Nigelli Lawson

Bardzo proste muffiny z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której są one tak pachnące. Przepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home' Nigelli Lawson. Polecam również Muffiny z marcepanowymi różyczkami oraz Muffiny ryżowe z czekoladą:)



Składniki: (na około 12 muffinek)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam o połowe mniej)
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki,kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g jagód, malin lub innych owoców 
Wykonanie:
W misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę oraz cukier.
W drugiej wymieszać płynne składniki : olej, maślankę, jajko.
Składniki suche połączyć z mokrymi i krótko wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wsypać połowę owoców i wymieszać.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posiadam formę na 6 muffinek, którą wyłożyłam papilotkami, natomiast pozostałe ciasto wyłożyłam do  silikonowych foremek już bez użycia papilotek. Ciasto podzielić na 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do połowy wysokości foremki, Nigella proponuje aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości). 
Muffiny posypujemy pozostałymi owocami, po około 3-4 sztuki na każdą muffinkę. 
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut i studzimy na kratce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz