Kolejny przepis dla osób na diecie bezglutenowej. Tym razem dodaje przepis na muffiny z mąki ryżowej. Robiłam je kiedyś gdy siostra była na diecie bezglutenowej. Bardzo przypadł mi do gustu wtedy ich smak, więc postanowiłam upiec je jeszcze raz. Przepis znalazłam tu.
Składniki: (na 6 dużych lub około 10 małych muffin)
- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej (użyłam zwykłej nie pełnoziarnistej)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 1/3 szklanki mleka krowiego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka łyżeczek masła kokosowego
- kawałki czekolady białej deserowej, gorzkiej, mlecznej ogólnie jaką kto ma
Wykonanie:
Przygotowujemy 2 miski. Do jednej przesiewamy suche składniki, do drugiej mokre i mieszamy. Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy silikonowe foremki. Foremki zapełniamy do połowy, kładziemy niewielką łyżeczkę masła kokosowego i kawałek czekolady. Resztę ciasta rozkładamy równo do wszystkich foremek. Muffiny pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz