Po zimie w lodówce zostało mi trochę mrożonych owoców. Postanowiłam z nich przyrządzić orzeźwiający i bardzo smaczny mus który podałam wraz z bitą śmietaną :) Do wykonania deseru użyłam śmietany w proszku bo jedynie taką miałam w domu. Do wykonania deseru możecie jednak wykorzystać prawdziwą śmietanę 30 % lub 36 %. Jestem pewna że przygotowany deser będzie równie smaczny :) Polecam :)
Składniki (na ok. 4 desery jednak to zależy od wielkości pucharków):
Bita śmietana:
- 1 bita śmietana w proszku
- zimne mleko do przygotowania śmietany
- 1 galaretka cytrynowa /morelowa/ pomarańczowa itp
- 300 g mrożonych owoców (truskawek, rabarbaru co komu zostało )
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szkl gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo ostudzoną galaretkę. Miksujemy do momentu, aż galaretka dobrze połączyły się ze śmietaną. Gotową ubitą śmietanę przekładamy do pucharków/szklanek i wstawiamy do lodówki.
Owoce wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy na około 1 godzinę do rozmrożenia. Żelatynę rozpuszczamy w szklance. Do miski z owocami przelewamy jeszcze gorącą żelatynę, dosładzamy ewentualnie cukrem pudrem i całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowy mus przelewamy do pucharków z bitą śmietaną i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce deser jest gotowy do podania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz