Moja mama wspomniała ostatnio że "Zjadła by takie pyszne kruche ciasto ze śliwkami...". Postanowiłam więc spełnić jej życzenie i kupiłam trochę śliwek :) 
Ciasto kruche zagniatamy na stolnicy dodając od razu do niego cynamon.
Po upieczeniu ciasto pachniało wspaniale, a śliwki wprost rozpływały się w ustach. Mówię w czasie przeszłym bo ciasto znikło w mgnieniu oka :)
Składniki:Po upieczeniu ciasto pachniało wspaniale, a śliwki wprost rozpływały się w ustach. Mówię w czasie przeszłym bo ciasto znikło w mgnieniu oka :)
Na ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
 - 250 g margaryny
 - 1 łyżka smalcu
 - 5 żółtek
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 5 łyżeczek cukru
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
- 0,8-1 kg. śliwek
 - 3-4 łyżki powideł lub dżemu
 
- 5 białek
 - szczypta soli
 - 0,5 szkl. cukru pudru
 - 1 kisiel np. cytrynowy, truskawkowy, wiśniowy
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy masło, smalec, żółtka, cukier i cukier waniliowy i całość siekamy nożem. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta formujemy w kulę. zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min. 1/3 część ciasta również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. 
Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto  małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej. 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Ostudzone ciasto opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. 
3 komentarze:
domowe kruche najlepsze!
Uwielbiam sliwkowe ciasta!
Poprosze!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mmm, wygląda fantastycznie, takiemu nie można się oprzeć :)
Prześlij komentarz