wtorek, 27 września 2016

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik dla osób początkujących. Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej również tylko podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy.


Składniki:
Spód:
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę i średnicy ok. 24 cm. Formę odstawimy. 

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier puder. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h. 

Smacznego :)




25 komentarzy:

kasiac pisze...

bardzo lubię serniki, a Twój wygląda przepysznie!

K..... pisze...

Właśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?

K..... pisze...

Właśnie robię, ale nie wiem ile herbatnikow trzeba dodać?

Słodkie Niebo pisze...

Należy dodać około 200 g. Ilość zależy od rodzaju herbatników. Spód nie może być za sypki, jeśli się rozsypuje należy dodać odrobinę masła.

Unknown pisze...

Pierwszy raz w życiu robiłam sernik, właśnie z tego przepisu ;) i wyszedł genialny. Będę często wracać do niego :) łatwy w przygotowaniu, delikatny w smaku, świetnie współgra z lukrem cytrynowym :) dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam!

Słodkie Niebo pisze...

Bardzo się cieszę że sernik się udał! :D Życzę smacznego! :)

Anonimowy pisze...

Przepis rewelacja, sernik pyszota, dziękuję i pozdrawiam ��

Słodkie Niebo pisze...

Ogromnie się cieszę ! Smacznego ! :)

niewidzialna86 pisze...

Witam czy moge zrobic do niego polewe czekoladowa?

Słodkie Niebo pisze...

Witam, oczywiście że można dodać polewę czekoladową :)

Unknown pisze...

A czy sernik jest wilgotny czy bardziej suchy?

Słodkie Niebo pisze...

Jest bardziej wilgotny.

2szarozielone pisze...

A cukier kiedy dodać?

Unknown pisze...

Wygląda mega, takie puszyste. Dziś będę robi , oby też takie wyszło

Unknown pisze...

Witam. A po co cukier puder?

Słodkie Niebo pisze...

Cukier puder potrzebny jest do masy serowej.

Unknown pisze...

Zrobiłam i wyszedł pyszny. Dzięki za przepis 😊

Lina pisze...

Lubię proste przepisy

Anonimowy pisze...

Sernik super puszysty robię go już drugi raz tylko spód na samych herbatnikach nie jak w przepisie, też bardzo dobry

Joanna pisze...

Witam czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyń śmietankowy

Unknown pisze...

Witam wlasnie zrobilam serniczek z tego przwpisu....pierwszy raz,siedzi w piekarniku, podzielę sie zdjęciem jak sie upiecze😃

Słodkie Niebo pisze...

Super ! Czekam w takim razie z niecierpliwością na zdjęcia ! :)

Unknown pisze...

Fajnie wygląda tylko co to znaczy paczka, bo moje ciastka są pakowane po 600g to chyba dużo

Unknown pisze...

Witam, tak opakowanie 600 g starczy spokojnie na 2 lub nawet 3 serniki.

Unknown pisze...

Właśnie studzę, ale opadł... Zobaczymy jaki będzie w smaku.