Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami, delikatnym budyniem, chrupiącą bezą na zewnątrz i lekko ciągnącą w środku. Ciasto robi się ekspresowo. W czasie pieczenia spodu przygotowuje się pozostałe składowe ciasta.
Składniki
Ciasto:
- 420g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 budyń waniliowy/ śmietankowy (ok. 40 g)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 900 g śliwek węgierek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ryżowej
- 5 białek
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- garść solonych orzechów ziemnych
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy. Orzechy siekamy.
Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut
1 komentarz:
Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie :)
Prześlij komentarz