Strony

niedziela, 21 kwietnia 2013

Dietetyczny, bezglutenowy i beztłuszczowy sernik


Nareszcie od niedawna przyszła do nas wiosna, tak więc na wiosnę odchudzona wersja sernika. Prosty w wykonaniu sernik choć dość ciężki przez dodany do niego twaróg. Polecam :)

Składniki:

  • 300 gram serka kremowego 0% (użyłam serka President 0%)
  • 250 gram chudego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 30 gram miodu 
  • 20 gram cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
  • sok z połowy cytryny
  • rodzynki

Wykonanie:
Do miski wrzucam oba rodzaje sery. Następnie do sera dodaje jajka, sok z cytryny, miód i oba rodzaje mąki. Wszystkie składniki miksujemy mikserem, nie za długo ponieważ im bardziej napowietrzymy sernik tym bardziej nam opadnie.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i przygotowujemy formę, ja użyłam formy silikonowej o średnicy 20 cm. Jeśli będziemy używać tortownicy lub innej blaszki należy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę serową przelewamy do formy i posypujemy rodzynkami. Pieczemy 40 minut sprawdzając czy góra sernika się nam nie "przypieka" (mnie niestety przypiekł się z jednej strony:P )

Po 40 minutach sernik zostawiamy nadal w piekarniku jednak z uchylonymi drzwiczkami. Po wystygnięciu przekładamy go do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz