Nareszcie od niedawna przyszła do nas wiosna, tak więc na wiosnę odchudzona wersja sernika. Prosty w wykonaniu sernik choć dość ciężki przez dodany do niego twaróg. Polecam :)
Składniki:
- 300 gram serka kremowego 0% (użyłam serka President 0%)
- 250 gram chudego twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 30 gram miodu
- 20 gram cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
- sok z połowy cytryny
- rodzynki
Wykonanie:
Do miski wrzucam oba rodzaje sery. Następnie do sera dodaje jajka, sok z cytryny, miód i oba rodzaje mąki. Wszystkie składniki miksujemy mikserem, nie za długo ponieważ im bardziej napowietrzymy sernik tym bardziej nam opadnie.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i przygotowujemy formę, ja użyłam formy silikonowej o średnicy 20 cm. Jeśli będziemy używać tortownicy lub innej blaszki należy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową przelewamy do formy i posypujemy rodzynkami. Pieczemy 40 minut sprawdzając czy góra sernika się nam nie "przypieka" (mnie niestety przypiekł się z jednej strony:P )
Po 40 minutach sernik zostawiamy nadal w piekarniku jednak z uchylonymi drzwiczkami. Po wystygnięciu przekładamy go do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz