Moja siostra przez pewien czas była na diecie bezglutenowej, wiec wiele razy mnie prosiła żebym upiekła jej coś dobrego :) Od tamtej pory szukam nowych przepisów dla niej i sama je testuje, ale wypiekami to już dziele się z siostrą :) Ciastka w połączeniu z zieloną herbatą będą idealne na drugie śniadanie. Przepis znalazłam na http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com. Polecam :)
Składniki (na około 12 ciastek):
- 100 g otrębów gryczanych (ja użyłam płatków gryczanych zmielonych w blenderze)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mielonych orzechów (użyłam pół na pół laskowych i migdałów)
- 15 g pestek dyni (ja użyłam również ziaren słonecznika)
- 35 g miodu lipowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 30 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Otręby gryczane, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę soli wrzucam do jednej miski. W pojemniku miele orzechy i dodaje je do miski. Następnie dodaje jogurt, rozpuszczone masło, jajko i miód. Wszystko razem mieszam do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej maty) i nakładam ciasto łyżka formując ciastka. Przed pieczeniem na ciastkach układam po kilka pestech dyni lub ziaren słonecznika. Ciastka piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego:)
Tak wyglądały moje ciastka przed pieczeniem.
A tak po upieczeniu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz