Jedne z bułek, które zawsze wychodzą. Bułki pachną przepięknie "piwnym" zapachem :) Napewno przypadną do gustu nie jednemu z Panów :D Bułki najlepsze z świeżym masełkiem ... Polecam ! :)
Składniki ( na około 12 dużych bułek):
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej 2000
- 250-300 ml jasnego piwa
- 100 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- ziarna do posypania bułek
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w
rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez
15 minut. Im dłużej tym lepiej. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
dzielimy ciasto na 12 części ( lub powyżej 12 części jeśli chcemy mniejsze bułki ) i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów
przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.
Następnie smarujemy bułki olejem
i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie
opadły) te ziarna wcisnąć w bułki żeby się lepiej trzymały.
I pieczemy przez około 20 minut w 200
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz