piątek, 19 kwietnia 2013

Pełnoziarniste bułki z... piwem :)

Jedne z bułek, które zawsze wychodzą. Bułki pachną przepięknie "piwnym" zapachem :) Napewno przypadną do gustu nie jednemu z Panów :D Bułki najlepsze z świeżym masełkiem ... Polecam ! :)


Składniki ( na około 12 dużych bułek): 
  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej 2000
  • 250-300 ml jasnego piwa
  • 100 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziarna do posypania bułek 
     Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Im dłużej tym lepiej. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części ( lub powyżej 12 części  jeśli chcemy mniejsze bułki ) i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.
Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie opadły) te ziarna wcisnąć w bułki żeby się lepiej trzymały.
I pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

Brak komentarzy: