sobota, 30 kwietnia 2016

Cytrynowa Mleczna Kanapka (Milky Way)

Kiedy jeszcze studiowałam jednym z moich ulubionych ciast jakie przygotowywałam dla siebie i dla mojej siostry była Dietetyczna wersja Mlecznej Kanapki. Niedawno postanowiłam przygotować klasyczną wersję tego ciasta, jednak o cytrynowej nucie
Dlaczego postanowiłam dodać cytrynę ? Odpowiedź jest prosta, masa mleczna dla niektórych jest mdła, natomiast kwaskowy i zarazem orzeźwiający dodatek cytryny jest wspaniałym połączeniem. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzach
 

Jesteś na Diecie ? 

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Mleczna masa:
Poncz 
  • 3/4 szkl. wody
  • sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy  proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, później po 1 żółtku. Dodajemy olej i chwile miksujemy.   Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 32 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180ºC lub do momentu gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.

Wodę/mleko podgrzewać z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Cukry muszą się całkowicie rozpuścić. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając całkowicie ostudzoną mieszankę cukrową. Na końcu do miski z masłem przesiewamy mleko w proszku, dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż do połączenia wszystkich składników.

Jedną część biszkoptu nasączamy połowa ponczu, wykładamy całą masę cytrynowo-mleczną, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem. Ciasto opcjonalnie polewamy polewa czekoladową**. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

* Jeśli nie macie cukru z prawdziwą wanilią możecie go zastąpić cukrem wanilinowym. 
** Polewę czekoladowa możecie przygotować wg. ulubionego przepisu lub rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.




Wiosenne słodkości 2016

piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasto Trociniak - na komunię i nie tylko

Uwielbiam szarlotki jednak zwykle kojarzą mi się one z chłodnymi dniami. Połączenie jabłek z galaretką jest bardzo smaczne i nadaje ciastu lekkości. Ciasto wygląda i smakuje bardzo dobrze. Będzie pięknie wyglądać m.in. na komunijnym stole :)
 
Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 700 ml mleka
  • 1/2-3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła 
Warstwa zielona:
  • 5 jabłek
  • 2 galaretki kiwi/agrestowe 
  • 1 duża łyżka żelatyny
Warstwa kokosowa
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Poncz
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier, na końcu żółtka Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Przesianą mąkę dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 40x22 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 C. Upieczony biszkopt studzimy.

400 ml mleka zagotowujemy z cukrami. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, mąki i dokładnie mieszamy (można wszystko zmiksować blenderem gdyby pojawiły się grudki lub przetrzeć wszystko przez sitko). Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową, zagotowujemy, odstawiamy, przykrywamy wierzch folią aluminiową tak aby dotykała ona budyniu. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce całkowicie ostudzonego budyniu i dalej ucieramy.

Galaretki oraz żelatynę zalewamy 700 ml gorącej wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i łączymy ostudzoną galaretką galaretką.

W rondelku/patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i podgrzewamy ciągle mieszając. Wiórki powinny być przyrumienione jednak nie brązowe. 

Do blaszki lub na deseczkę wykładamy biszkopt. Nasączamy go połową ponczu i wykładamy 3/4 masy budyniowej. Następnie wylewamy  tężejąca galaretkę z jabłkami. Na całkowicie stężałą galaretkę wykładamy 1/4 masy budyniowej. Następnie posypujemy przyrumienionymi wiórkami. Wiórki lekko dociskamy ręką do kremu.

Smacznego :)  

*Ekstrakt można zastąpić sokiem z cytryny.





sobota, 23 kwietnia 2016

Kawowy Słonecznikowiec

Dziś przepis na przepyszne ciasto z łuskanym słonecznikiem. Ciasto przypadło do gustu wielu osobom, zarówno tym dużym jak i tym małym :) Pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptowymi znajduje się bardzo smaczna masa kajmakowa z zatopionym w niej chrupiącym słonecznikiem. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa, którą polane jest ciasto. Dzięki ponczowi ciasto jest wilgotne i ma pyszną kawową nutę. Wszystko idealnie ze sobą współgra, dlatego też ciasto jest wyśmienite.

Składniki:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
Po wystudzeniu:
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Słonecznik:
  • 220 g łuskanego słonecznika
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
Masa kajmakowa
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
  • pokruszony chrupiący słonecznik
Poncz:
  • 3/4 szkl. zaparzonej kawy (może być również zbożowa)
Wykonanie:
Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż zacznie wrzeć i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę, proszek i sodę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mikser wyłączamy. Wlewamy cukrowo-kakaową mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką. Na końcu do masy przesiewamy  suche składniki i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i równamy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i dzielimy w poprzek na 2 blaty.

Słonecznik, masło, cukier, mleko przekładamy do rondelka. Mieszamy i podgrzewamy na ogniu, aż do zagotowania. Dużą blachę wykładamy silikonową matą. Mieszankę przelewamy na przygotowaną matę, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 20 minut lub do momentu aż słonecznik będzie miał złoty kolor. Złoty słonecznik studzimy i tłuczemy/kruszymy go na drobne kawałki.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową. Miksujemy na gładko. Na końcu do masy wrzucamy pokruszony słonecznik.

Jeden blat ciasta nasączamy połową ostudzonego ponczu. Wykładamy krem ze słonecznikiem i równamy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch polewamy ulubioną polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto wkładamy na min 2-3 godz do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości 2016

piątek, 22 kwietnia 2016

Paczka od Warzyw Kubek

W minionym tygodniu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy Warzyw Kubek. Bardzo lubię wszelakie zupy, więc praktycznie od razu przystąpiłam do testowania poszczególnych smaków zup :) 

Czym jest Warzyw Kubek? :) 
To całkiem nowy produkt na naszym rynku. W porównaniu do pozostałym "zupek w kubku", Warzyw Kubek nie zawiera ŻADNYCH sztucznych dodatków, konserwantów czy wzmacniaczy smaku. W jego składzie znajdziemy same warzywa i przyprawy. Ogromną zaletą jest fakt, że Warzyw Kubek mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz weganie!

Warzyw Kubek bogaty jest w witaminy i sole mineralne, dzięki czemu pozwala zaspokoić głód na 2 – 3 godziny. Warzyw Kubek jest dostępny w 8 różnych wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.


W paczce znalazłam 8 wariantów smakowych Warzyw Kubek, a mianowicie:
1) ODCHUDZANIE - dieta kapuściana
2) ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia
3) WIGOR - seler, pietruszka, pasternak
4) WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka
5) ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por
6) DETOKS - kapusta, szpinak, kalafior, natka pietruszki, koperek
7) URODA - marchew, pomidor, papryka
8) ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor

 


Skoncentrowana porcja produktu zawiera, aż 200 gramów surowych warzyw. Dodatkowym atutem jest prostota w ich przygotowaniu. Mieszankę wystarczy zalać gorącą wodą, sokiem, jogurtem naturalnym, kefirem i dokładnie wymieszać. Jest to wspaniałe rozwiązanie które naturalnie doda nam energii, uzupełni witaminy i minerały oraz pomoże w walce z kilogramami. Ponadto takie warzywne koktajle pomogą oczyścić organizm od wewnątrz, co przełoży się również na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.  



 

Zestaw 8 saszetek z pyszną zupą można zamówić już od 20 zł!  Ja dziś wybrałam koktajl Detoks+ czyli połączenie kapusty, kalafiora, natki pietruszki, koperku, szpinaku oraz majeranku i pieprzu. A jaki będzie Twój ulubiony? :)

Polecam jako uzupełnienie zbilansowanej diety :)

Więcej ciekawych informacji oraz całą ofertę, znajdziecie na stronie http://warzywkubek.pl/

wtorek, 19 kwietnia 2016

Inwestuj w nieruchomości!

Zakup mieszkania na wynajem to coraz popularniejsza forma ulokowania kapitału. Wielu klientów obawia się jednak kłopotliwych najemców i zbyt dużej ilości formalności. Odpowiedzią na te obawy jest inwestycja na Strzeleckiej oraz Poznańskie Centrum Zarządzania Najmem. 

LOKALIZACJA JEST NAJWAŻNIEJSZA!

Decydując się na ofertę inwestycji Strzelecka, można być pewnym, że zakupiony przez nas lokal przyciągnie uwagę potencjalnych lokatorów. Jedną z największych zalet tej propozycji jest lokalizacja. Strzelecka znajduje się w samym sercu Poznania, w pobliżu najważniejszych miejsc w mieście (m.in. Stary Rynek i Stary Browar), zapewniając jednocześnie ciszę i spokój niespotykaną w centrum. 

ZYSKUJESZ WIĘCEJ!

Jednak wybierając tę inwestycję dostajesz coś jeszcze - gwarancję zysku z wynajmu! Jak to możliwe? Arkadia Broker  – sprzedawca nieruchomości Strzelecka - współpracuje z Poznańskim Centrum Zarządzania Najmem, firmą dynamicznie rozwijającą w sektorze najmu mieszkań, która za cel stawia sobie wygenerowanie jak największego zarobku dla klienta. 

Dzięki codziennej analizie rynku jest zawsze na bieżąco i proponuje najskuteczniejsze rozwiązania. Jednak najważniejsze jest to, że firma towarzyszy właścicielowi lokalu a każdym etapie procesu najmu, zaczynając od pozyskania wiarygodnego lokatora. Potencjalny najemca zostaje sprawdzony w Krajowym Rejestrze Długów, Krajowym Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych oraz w Rejestrze Najemców, co pozwala zminimalizować ryzyko. 

Po stronie firmy leży również przygotowanie profesjonalnej umowy i atrakcyjnej oferty najmu, a także realizacja sesji fotograficznej. Po znalezieniu mieszkańców Poznańskie Centrum Zarządzania Najmem zajmuje się monitorowaniem stanu technicznego "M", a w przypadku niewywiązania się lokatora z umowy windykuje należność z tytułu czynszu. 

Arkadia Broker i Poznańskie Centrum Zarządzania Najmem tworzą duet doskonały, zapewniając zysk z wynajmowania atrakcyjnego mieszkania w centrum Poznania, bez ryzyka i kłopotów z lokatorami!

Ściąganie plików może być proste!

Ściąganie plików może być proste!

Jasne, w Internecie można znaleźć wszystko, ale ściągnięcie pliku dobrej jakości czasem zajmuje dużo czasu, wymaga instalowania dodatkowych programów, może spowolnić pracę komputera.

Na szczęście…

ŚCIĄGANIE MOŻE BYĆ PROSTE…

…jeśli założysz konto na rapideo.pl. Wystarczy, że wpiszesz tytuł piosenki, filmu i jednym kliknięciem wyszukasz wszystkie dostępne i działające linki z 48 serwisów hostingowych. Potem wystarczy zacząć pobieranie albo dodać link do koszyka i szukać dalej. Możesz wykupić sobie pakiet GB na określoną ilość dni i płacić nawet jedynie 3 grosze za 1GB lub płacić za sam transfer bez ograniczeń czasowych.

I BEZPIECZNE…

Korzystanie z rapideo.pl jest całkowicie legalne – oczywiście, jeśli ściągniętych plików nie udostępnisz dalej. Co ważne, rapideo nie jest serwisem P2P, więc nie ma możliwości, byś udostępnił pliki nie wiedząc o tym. Rapideo nie przechowuje Twoich danych osobowych ani adresu IP, nie monitoruje ściąganych przez Ciebie treści.

JAK NIE DOWNLOAD, TO STREAM

Nie ściągasz, tylko oglądasz online? Zapomnij o wyskakujących okienkach, głośnych, natrętnych reklamach uruchamiających się w najbardziej emocjonującym momencie, wirusach instalujących się nie wiadomo jak i kiedy. Na rapideo.pl możesz po prostu obejrzeć wyszukane filmy bez zapisywania ich na swoim dysku.

UWAGA! OKAZJA! PROMOCJA!

Brzmi dobrze? Więc niech zabrzmi jeszcze lepiej – teraz każdy nowy użytkownik dostaje 200MB gratis na start! 

sobota, 16 kwietnia 2016

Tani chleb z mąki ziemniaczanej z ziarnami "bezglutenowy"

Cena bezglutenowego chleba w sklepie może przerazić nie jednego. Jeśli już kupimy taki chleb i zagłębimy się w jego skład, to znajdziemy przeróżne związki chemiczne, barwniki i konserwanty. Bardzo klarownie przedstawiła to strona czytajsklad.com która zamieściła zestawienie chlebów bezglutenowych dostępnych w sklepach. Polecam zajrzeć i samemu się przekonać o składzie produktów, które wrzucamy zwykle na szybko do sklepowego koszyka.
Ale powróćmy do tematu :) Dziś przepis na niedrogi chleb bezglutenowy w którego składzie znajdziemy głównie mąkę ziemniaczaną i ziarna zbóż. Mnie w strukturze bardzo przypomina klasyczny chleb z ziarnami. Jedyne do czego można się przyczepić to jego kolor, który jest bardzo blady i nie przypomina koloru bochenka chleba. Chleb jest za to bardzo smaczny, dobrze się kroi, syci na długo i ma zwartą konsystencję :)

Składniki:
  • 500 g skrobi ziemniaczane/mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego)
  • 80 ml wody
  • 50 ml mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 
  • 120 ml łupin nasienna babki jajowatej 
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki, następnie wlewamy spieniony zaczyn,wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą/olejem i wysypanej odrobiną mąki np. kukurydzianej. Chleb przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 10 min. Później zmniejszamy temperaturę do 190 C  i pieczemy ok. 50-60 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas stukania. Chleb studzimy na kratce i kroimy całkowicie ostudzony.

Smacznego :) 




Na przednówku - na wzmocnienie

czwartek, 14 kwietnia 2016

Muffiny z kaszy kukurydzianej z jabłkami "bezglutenowe"

Uwielbiam muffinki za to że można je przygotować w kilka chwil i za to że zawsze się udają. Muffinki z dodatkiem kaszy kukurydzianej cechują się specyficznym smakiem i ziarnistą strukturą. Muffinki są dość wilgotne i smakują wybornie z kubkiem kakao. Jabłka możecie zamienić na świeże, mrożone owoce lub owoce z kompotu. 


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 90 ml mleka roślinnego (może być zwierzęce)
  • 50-80 g ksylitolu
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w kostkę, drugie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 

Suche składniki mieszamy ze sobą w 1 misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, na końcu wrzucamy jabłka i krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180°C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)  
 




sobota, 9 kwietnia 2016

Eklerki z budyniem waniliowym

Eklerki to jak to nazwał mój narzeczony "minikarpateczki" lub karpatka w wersji mini ;). Nie znam osoby która ich nie lubi. Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. uznania. Są lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach. 

 
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej 450
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy wodę i masło. Do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę, cały czas intensywnie mieszając/ucierając przez około 1-2 min, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Do ostudzonej masy dodajemy jajka i szczyptą soli. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami na jednolitą masę.

Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20 do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią. 

Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.

Smacznego :)

* Eklerki można również przełożyć kremem czekoladowym, masą kajmakową lub masą śmietanową.

 

 

czwartek, 7 kwietnia 2016

Paczka od Tovago- recenzja pieczywa chrupkiego

W ostatnim czasie nawiązałam kontakt z firmą Tovago. W ramach współpracy otrzymałam od nich pełną paczkę pysznych chrupiących chlebków. Bardzo lubię chrupiące pieczywo, ale czy posmakowało mi i moim znajomym pieczywo Tovago? Zapraszam do posta! 

Pieczywo chrupkie Tovago jest polską marką i jest ono świetną propozycją dla osób ceniących zdrowy styl życia, a zarazem prostotę i wygodę. Pieczywo w swoim składzie zawiera niemalże 100% pełnego ziarna. Jest ono bogate w błonnik, a zarazem cechuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dodatkowym atutem jest fakt że nie posiada cukru i substancji słodzących. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, jak również pyszną i zdrową przekąska po którą możemy sięgnąć o każdej porze w ciągu dnia.



W paczce od Tovago znalazłam 3 warianty smakowe:
  • żytnie – w jego składzie znajdziemy żyto, kasze kukurydzianą  i niewielka ilość soli, pieczywo cechuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
  • kukurydziano - jaglane, w składzie znajdziemy aż 20% kaszy jaglanej która jest powszechnie znana ze swoich dobroczynnych właściwości,
  • kukurydziano - gryczane, składnikiem jest łuska gryczana oraz kasza kukurydziana. Gryka podobnie do kaszy jaglanej ma prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Jako pierwsze spróbowałam pieczywo jaglane. Uwielbiam kaszę jaglaną, pewnie zauważyliście że często pojawia się ona w przepisach na blogu. A jakie jest pieczywo jaglane w smaku? Wspaniały jednym słowem! Można je spożywać na śniadanie, przekąskę lub kolację, kromka pieczywa ze słodkim dodatkiem takim jak domowa frużelina stanowi pyszny dodatek do kawy zamiast ciasteczek. W 1 kromce pieczywa Tovago znajduje się tylko 23 kcal. W smaku bardzo kruche, lekkie niczym piórko i o delikatnym zapachu. 




Pieczywo żytnie podałam na śniadanie posmarowane kremowym białym serkiem. Na wierzch każdej kromki równo ułożyłam plasterki świeżego ogórka. Do tego odrobina przypraw i pyszne śniadanie gotowe :)



Pieczywo gryczane najbardziej smakowało mi z domowym masłem orzechowym. Uwielbiam lekko orzeszkowy smak gryki więc po otwarciu pudełka, zdecydowałam się na ten dodatek. Inną opcję jaką spróbowałam było pokruszenie kromek na mniejsze kawałki i posypanie nimi domowej zupy krem. Obiad z takim pieczywem o dziwo bardzo wszystkim smakował :)


Moją propozycją na wykorzystanie pieczywa jest dodanie jego do codzienne owsianki lub połamanie na mniejsze kawałki, polanie miodem lub syropem klonowy, a to wszystko z podane z kawałkami orzechów. Podsumowując, pieczywo Tovago to zdrowa, smaczna i niedroga przekąska lub deser. 
 Kanapki z pieczywem Tovago najlepiej przygotować tuż przed podaniem.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Tovago,
 to zapraszam na stronę producenta TOVAGO.
Zapraszam również na fanpage Tovago na facebooku!