sobota, 26 listopada 2016

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami i polewą czekoladową

Jakiś czas temu w paczce niespodziance od Lidl dostałam pyszne migdały. Postawiłam z ich udziałem przygotować ciasto, o którym słyszałam same pozytywne opinie. Ambasador, czyli biszkopt z dwoma rodzajami kremu, herbatnikami i polewa czekoladową. Ciasto jest przepyszne, mocno kakaowe, chrupkości nadają mu orzechy i posiekana czekolada, całości dopełniają pokrojone brzoskwinie, które nadają lekkiego orzeźwienia i lekkości. 


Składnik:
Biszkopt kakaowy:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
Masa:
  • 1 l mleka
  • 450 g miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1,5 posiekanej deserowej czekolady
  • 1/2 szklanki siekanych migdałów Belbake
  • 1 puszka brzoskwiń
  • ok. 30  herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki nutelli/ kremu czekoladowego
Polewa:
  • 2 tabl. czekolady deserowej
  • 5 łyżek śmietanki 30%
Wykonanie:
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 × 38 cm (lub zbliżonych). Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 2 blaty. Każdy blat nasączamy syropem z brzoskwiń.

Masa
Budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 1 szklanką mleka. Można zmiksować np. blenderem. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy, aż do zagotowania.  Odstawiamy do wystygnięcia.  

Gdy budyń całkowicie wystygnie, możemy zabrać się za przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce budyniu. Masę dzielimy na pół.  Jedną cześć miksujemy z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami kremu czekoladowego/nutelli. Dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane migdały. Do drugiej części dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Polewa
Czekoladę łamiemy i roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.

Składanie ciasta:
  • biszkopt
  • masa kakaowa
  • biszkopt
  • masa brzoskwiniowa
  • herbatniki
  • polewa
Smacznego :)



czwartek, 24 listopada 2016

Chleb na drożdżach, który zawsze się udaje

Chleb jest przepyszny! Długo zachowuje swoją świeżość, nie kruszy się, szybko go wykonać i co najważniejsze jest przepyszny! Możecie upiec go w całości z mąki pszennej lub z dodatkiem mąki żytniej. 
Składniki (na 2 chleby)
  • 300 g mąki żytniej razowej *
  • 700 g mąki pszennej *
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka dowolnych otrębów
  • 3 łyżki sezamu (można pominąć)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 l letniej wody
Dodatkowo:
  •  płatki owsiane, słonecznik łuskany, pestki dyni itp.
Wykonanie:
Suche składniki i pokruszone drożdże mieszamy w dużym garnku lub dużym naczyniu. Wszystkie składniki zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto ponownie wyrabiamy i przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika lub innymi dodatkami foremek keksowych (wym. ok. 10 x 28 cm). Wierzch chleba równamy mokrą łyżką, posypujemy ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni. Chleby przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

* Mąkę można zastąpić w całości mąką pszenną lub mąką krupczatką.




środa, 23 listopada 2016

Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z jogurtowym sosem czosnkowo-koperkowym

Zapraszam na pyszne łódeczki ziemniaczane z piekarnika. Takie ziemniaczki będą wspaniałym dodatkiem np. do domowych  Hamburgerów, ale podane w towarzystwie sosów będą również smakowitą przekąską.
Pachnące i znacznie bardziej zdrowe od frytek pieczonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i ... bardzo tanie w przygotowaniu :)

Składnik:
  • 5-6 ziemniaków
  • ulubione przyprawy do ziemniaków tymianem, papryka słodka, rozmaryn lub inne zioła 
  • oliwa z oliwek/olej
  • sól i pieprz
Sos:
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • czosnek i koperek PROECO 
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą.Gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy z wody i odstawimy na chwile. Piekarnik ustawiamy na funkcje z termoobiegiem na temp. 190°. Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy/oleju. Lekko przestudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na ósemki i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami  i pieczemy ok. 15 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. jogurt mieszamy z majonezem, 1/2 łyżeczki czosnku PROECO  ze słoiczka i 1/4 łyżeczki koperku ze słoiczka PROECO. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaczki podajemy z sosem bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego :)



wtorek, 22 listopada 2016

Hamburgery z konfiturą z czerwonej cebuli ze szpinakiem

Prawdopodobnie większość z Was uwielbia hamburgery! Dziś polecam szybkie hamburgery z gotową konfitura z czerwonej cebuli  Proeco, która jest obłędnie pyszna :) Liście szpinaku możecie zastąpić świeżą rukolą lub sałatą lodową. 
Takie hamburgery możecie podać w towarzystwie ziemniaczków i sosu z przepisu który znajdziecie tu.

 
Składniki:
Wykonanie:
Bułki na hamburgery możecie przygotować z przepisu, który już kiedyś pojawił się na blogu lub skorzystać z gotowych bułek. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną musztardy następnie dodajemy jajko i około 1-2 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Z mięsa formujemy płaskie i okrągłe kotleciki, które grillujemy. Bułki przekrawamy, smarujemy musztardą i układamy składniki w wybranej przez Was kolejności.


Smacznego :) 

* Można użyć innego mięsą, np. z szynki lub mielonego mięsa z indyka. 



 


poniedziałek, 21 listopada 2016

Paczka od Lidl i recencja maszynki do ciastek Ernesto

W minionym tygodniu otrzymałam paczkę niespodziankę od Lidl. Nie ukrywam, że czekałam na nią z niecierpliwością :) Sklep często odwiedzam, zbieram i kolekcjonuje ich książki z przepisami. Obecnie zbieram naklejki na kolejną książkę od Lidl :)  Na blogu już pojawił się przepis na Ciasteczka z maszynki z dżemem żurawinowym. Zamierzam przygotować jeszcze ciasteczka kokosowe lub kakaowe z maszynki, a niebawem pojawi się ciasto z udziałem migdałów więc zachęcam do zaglądania na bloga :) 


W paczce znalazła się:
  • maszynka do ciastek Ernesto z Lidl <3 font="">
  • mąka pszenna 650 Castello
  • cukier puder Diamant
  • laski cynamonu Belbalke
  • gwiazdki anyżu Belbake
  • godziki Belbake
  • migdały Belbake
  • cukrowe ozdoby do dekoracji
  • laski wanilii Belbake


Maszynkę z całego serca polecam WSZYSTKIM !!! Mam porównanie, ponieważ kilka lat temu dostałam maszynkę do ciastek kupioną w Empiku. 

Więc może wymienię zalety i wady nowej maszynki.

Zalety:
+ maszynka posiada metalową tuleję - w poprzedniej maszynce tuleja była plastikowa i popękała przy dłuższym użytkowaniu
+ metalowe szablony do ciastek - wydaje mi się, że lepiej one się sprawdzają niż tak jak w poprzedniej maszynce, gdzie szablony były plastikowe
+ dodatkowe końcówki do wyciskania kremów - końcówki również są metalowe, krem ładnie przez nie wychodzi, porcjowanie jest bardzo proste
+ cena !!! - maszynkę z Lidla można kupić za mniej niż 35 zł, w sklepach na próżno szukać maszynki o takiej jakości, w tak dobrej cenie
+ wszechstronność - za pomocą maszynki można wyciskać ciastka, dekorować torty, babeczki, jak również przygotować nasze eklerki lub churros

Wady:
- brak końcówki do nadziewania - wiem, może się czepiam :) Zabrakło mi w tzw. tylkach tylko 1 końcówki do nadziewania np. małych pączków.

Polecam taki gadżet każdemu :) Będzie wspaniałym, świątecznym prezentem dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami. 

piątek, 18 listopada 2016

Ciasteczka z marmoladą żurawinową

Jesienią i zimą mogłabym siedzieć cały czas w kuchni obok włączonego piekarnika :) Uwielbiam zapach pieczonych ciasteczek i ciast, który unosi się w domu. Tym razem przygotowałam ciasteczka z maszynki którą dostałam w paczce od Lidla, z dodatkiem zdrowej konfitury z żurawiny. Ciasteczka te są bardzo kruche więc warto je podać w towarzystwie gorącej filiżanki kawy lub herbaty :) 

Składniki: (ok. 24 szt.)
  • 110 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g proszku budyniowego
  • szczypta soli
  • 1/2 słoiczka żurawiny staropolskiej Proeco
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po łyżce cukru i żółtko. Następnie dodajemy po mąkę i proszek budyniowy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego/maszynki do ciastek (polecam maszynkę z Lidla z metalowymi końcówkami) i wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym z ciasteczek robimy niewielkie wgłębienie np. drugą stroną łyżeczki lub palcem. Na środek kładziemy odrobinę żurawiny Staropolskiej Proeco. Ciasteczka pieczemy na złoto ok. 12 minut.

Smacznego :) 


 

czwartek, 17 listopada 2016

Masło czosnkowe z koperkiem

Uwielbiam raz na jakiś czas zjeść młode ziemniaczki z niewielką ilością masła. Gdy mam więcej czasu przygotowuje masło czosnkowe z ziołami z mojego malutkiego ogródka, ale co zrobić zimą, gdy naturalne zioła ciężko dostać ? Polecam skorzystać z naturalnych produktów Proeco. Niewielka ilość czosnku czy koperku dodana do potrawy, nada jej wyrazistego smaku i aromatu.
Składniki:
Wykonanie:
Masło musi mieć temperaturę pokojową. Masło razem z koperkiem i czosnkiem mieszamy łyżką. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowane masło możemy podawać jako dodatek do ugotowanych młodych ziemniaczków, ziemniaczków pieczonych na grillu lub zapiec grzanki posmarowane masełkiem.

Smacznego :) 


poniedziałek, 14 listopada 2016

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przyznaje bez bicia, że nie zrobiłam sama tej sałatki... Wykonał ją mój zdolny mąż !!! Uwielbiamy suszone pomidory przez ich bardzo intensywny aromat, uwielbiamy słonecznik i uwielbiamy makaron ! Polecam wykonać np. na Andrzejki, które JUŻ w przyszła sobotę ! :)


Składniki:
  • 400 g makaronu kokardki małe Lubella
  • 350 g filetów z kurczaka
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju/oliwie
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa gyros/przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz 
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Filety myjemy, osuszany papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajmy przyprawę do gyrosa lub odrobinę przyprawy do kurczaka. Cebulę drobno siekamy. Słonecznik tylko chwile prażymy na suchej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki, a na rozgrzaną już patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju, przekładamy kurczaka i smażymy go kilka minut. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając oliwę z pomidorów. Przed podaniem sałatkę można posypać posiekana kolendrą.

Smacznego :)




sobota, 12 listopada 2016

Bigos ze słodkiej kapusty z pomidorami i czosnkiem

Uwielbiam dania z kapusty. Będąc dzieckiem pamiętam jak mama przygotowywała taką kapustę od czasu do czasu na obiad. Spróbowałam odtworzyć smak bigosu ze słodkiej kapusty dodając pomidory w puszce i odrobinę koncentratu Chili.

Składniki:
  • 1 mała główka kapusty (ok.1-1,5 kg)
  • 2 szkl. wody
  • 1 mały przecier pomidorowy  
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 200 g boczku w kawałkach lub kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki Chili Proeco
  • 1 łyżeczka Czosnku Proeco
  • pieprz i sól
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • 1-2 płaskie łyżeczki kminku
Wykonanie:
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i siekamy nożem w paski. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kiełbasę/boczek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Po tym czasie ogień zmniejszamy dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, chili, czosnek, podsmażoną kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kapustkę  podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek do dań mięsnych.

Smacznego :) 



wtorek, 8 listopada 2016

Paczka od Proeco II

Firmę Proeco znam nie od dziś. Uwielbiam ich produkty ponieważ nie zawierają konserwantów, zagęstników, chemicznych dodatków. Co więc jest w ich składzie ? Tylko i wyłącznie NATURALNE składniki.

W ostatnim czasie otrzymałam od nich paczkę z nowymi produktami jak i z produktami które już znam, w tym ze słoiczkiem mojego ukochanego czosnku za którym przepadam :D 

Informacje o poprzedniej paczce możecie znaleźć tu :) 
 
Na blogu pojawiły się już przepisy z wykorzystaniem produktów Proeco
 

Koperek

Uwielbiam koperek w każdym daniu. Wiosną i latem rośnie w moim ogródku. Zbieram go wówczas i dodaje go do jajecznicy na śniadanie, na obiad do młodych ziemniaków, czasem do zup, sosów i sałatek. Proeco jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób, które tak jak ja lubią koperek jednak nie posiadają własnego ogródka, jak również wygodną propozycją podczas zimy gdy jest utrudniony dostęp do wielu warzyw.


Skład: koperek 70 %, olej roślinny, sól morska, ocet jabłkowy, czosnek.

Wartości odżywcze w 100 g 
Wartość energetyczna: 291 kcal/1199 kJ
Białko: 2,06 g
Węglowodany: 2,82 g
Tłuszcz: 29,68 g

Waga: 76 g
Cena: ok. 5,90
Pietruszka
 
Pietruszka zamknięta w słoiczku podobnie jak koperek jest smacznym dodatkiem do zup, sosów, potraw zarówno z warzyw jak i z mięs. Niewielka ilość pietruszki Proeco dodana do potrawy nada jej wspaniałego aromatu.


Skład: pietruszka 70 %, olej roślinny, sól morska, ocet jabłkowy, czosnek.


Wartości odżywcze w 100 g 
Wartość energetyczna: 305 kcal/1257kJ
Białko: 3,05 g
Węglowodany: 3,85 g
Tłuszcz: 30,2 g

Waga: 76 g
Cena: ok. 5,90

Kawior z bakłażana

Byłam bardzo ciekawa Kawioru z bakłażana. Uwielbiam testować nietypowe przepisy i produkty.


Skład: bakłażan, zielona pietruszka, rozmaryn, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, sól morska, pieprz czarny, olej roślinny, cukier.


Wartości odżywcze w 100 g 
Wartość energetyczna: 50 kcal/210 kJ
Białko: 1,56 g
Węglowodany: 6,49 g
Tłuszcz: 1,3 g

Waga: 120g
Cena: ok. 5,90
Ćwikła z piekła rodem

Ćwikła proponuje podawać w towarzystwie mięs,wędlin lub serów.Będą świetnym dodatkiem do niedzielnego obiadu.
 

Skład: burak ćwikłowy 60 %, korzeń chrzanu 30 %,ocet jabłkowy, sól, cukier,chili.



Wartości odżywcze w 100 g 
Wartość energetyczna: 87 kcal/366 kJ
Białko: 2,58 g
Węglowodany: 11,48 g
Tłuszcz: 2,57 g

Waga: 120g
Cena: 5,90 zł


Więcej ciekawych informacji znajdziecie na stronie producenta

Źródło: http://proecopolska.pl/
Źródło: http://proecopolska.pl/