Jakiś czas temu w paczce niespodziance od Lidl dostałam pyszne migdały. Postawiłam z ich udziałem przygotować ciasto, o którym słyszałam same pozytywne opinie. Ambasador, czyli biszkopt z dwoma rodzajami kremu, herbatnikami i polewa czekoladową. Ciasto jest przepyszne, mocno kakaowe, chrupkości nadają mu orzechy i posiekana czekolada, całości dopełniają pokrojone brzoskwinie, które nadają lekkiego orzeźwienia i lekkości.
Składnik:
Biszkopt kakaowy:
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 l mleka
- 450 g miękkiego masła
- 7 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1,5 posiekanej deserowej czekolady
- 1/2 szklanki siekanych migdałów Belbake
- 1 puszka brzoskwiń
- ok. 30 herbatników
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki nutelli/ kremu czekoladowego
- 2 tabl. czekolady deserowej
- 5 łyżek śmietanki 30%
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 × 38 cm (lub zbliżonych). Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 2 blaty. Każdy blat nasączamy syropem z brzoskwiń.
Masa
Budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 1 szklanką mleka. Można zmiksować np. blenderem. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń całkowicie wystygnie, możemy zabrać się za przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce budyniu. Masę dzielimy na pół. Jedną cześć miksujemy z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami kremu czekoladowego/nutelli. Dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane migdały. Do drugiej części dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Polewa
Czekoladę łamiemy i roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta:
- biszkopt
- masa kakaowa
- biszkopt
- masa brzoskwiniowa
- herbatniki
- polewa