czwartek, 28 sierpnia 2014

Pampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze, pyzy drożdżowe z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Nie znam osoby która nie lubi pączków. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na to, aby raz na jakiś czas skosztować pysznego pączka czy to ze względów zdrowotnych czy po prostu przez dietę. Jednak co zrobić gdy najdzie nas ogromna ochota na pączka ? Świetnym rozwiązaniem są pampuchy, które pieczone są na parze, a nie w głębokim tłuszczu. Dietetycy i lekarze zalecają gotowanie na parze, ponieważ dzięki niemu możemy zachować wszystkie składniki i minerały. Zachęcam więc do spróbowania parowców jeśli ich jeszcze nigdy nie jedliście :)
 
Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 250 ml  mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • tabliczka białej czekolady +1 łyżka oleju
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut. Masło roztapiamy. Jajka i sól mieszamy w większym naczyniu. Dodajemy mąkę, roztopione ale nie gorące masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiamy aż będzie miało jednolitą konsystencję. Naczynie z ciastem przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie (około 1 h).

Gdy ciasto odpowiednio wyrosło przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie rozwałkujemy na gruby placek. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Układamy na deseczce lub blacie żeby jeszcze podrosły.

Pączki przekładamy do parowaru i parujemy około 8-10 minut lub jeśli nie macie parowaru w garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materiałową szmatką. Gdy woda już będzie wrzała kładziemy pampuchy i przykrywamy talerzem. Po uparowaniu odstawiamy je na bok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju. Wierzch parowców smarujemy białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)


* Do środka parowców możemy dodać opcjonalnie kawałek jabłka lub łyżkę sera białego roztartego z cukrem i skleić.




Lato w pełni!
Z dziećmi i dla dzieci 2014

środa, 27 sierpnia 2014

Wyniki konkursu

Ogłaszam wyniki konkursu !!!
 
I miejsce oraz nagroda w postaci silikonowej foremki na lód wędruje do Pani Anety Majchrzak z Wrocławia. 
 
II miejsce oraz zestaw ozdobnych szpilek do koktajli wędruję do Pani Zuzanny Dudek z Psar. 
 
Przepisy jakie do mnie zostały nadesłane były bardzo ciekawe. Wśród nich znalazł się bardzo apetyczny przepis na muffiny z cukinią, cebulą i marchewką i tenże przepis zajął I miejsce. 
 
GRATULUJĘ WYGRANEJ !!!

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką - bez jajek, bez mleka

Dzieci dość często unikają warzyw, a sięgają częściej po ciastka i inne słodkości, dlatego też dzisiejszy post będzie fajnym rozwiązaniem tej sytuacji. Niby zwykłe ciastka stworzone z mąki pełnoziarnistej i marchewki, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów, a śmiało można podać je dzieciakom i to nawet na śniadanie !!! Polecam niejadkom :)

Składniki:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki drobnego cukru lub więcej wg. uznania
  • 125 g marchewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy a w razie potrzeby dodajemy łyżkę oleju lub wody. Rozwałkowujemy na cienki placek.Za pomocą foremek wycinamy ciastka, przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 min.

Smacznego :) 





czwartek, 21 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę. Dziś zamieszczam przepis według którego przyrządza się w moim domu zupę pomidorową. Wypróbujcie, porównajcie i podzielcie się swoją opinią w komentarzach :)
 
Składniki:
  • ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
  • 2 litry wody
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 marchewki
  • seler
  • kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego 
  • 100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • ugotowany biały ryż lub makaron
  • posiekana zielona pietruszka lub koperek
Wykonanie:

Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.

Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Smacznego :)

* Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.



Pora na pomidora!
Warzywa psiankowate 2014
Warzywa psiankowate 2014

środa, 20 sierpnia 2014

Tort czekoladowy z fasoli, bez mąki, bez glutenu

Kolejna propozycja dla małych i dużych łasuchów z nie tolerancją glutenu. Wypieki z fasoli goszczą na moim stole już od dłuższego czasu. Pierwszym wypiekiem były oczywiście Czekoladowe muffiny z fasoli i właśnie na podstawie tego przepisu powstał Tort czekoladowy polany polewą czekoladową. Ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie o wyraźnie czekoladowym aromacie który przełamuje dżem truskawkowy. Nic dodać nic ująć :) 

Składniki:
Na blat:
  • 1 puszka fasoli
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 6 łyżek fruktozy/ ksylitolu/ stewii/ cukru (lub więcej wg uznania)
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
Dodatkowo:
  • 1/2 słoika dżemu np. truskawkowego
  • 1 galaretka np. truskawkowa
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy ugniataczką do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy o okrągłym kształcie (świetnie sprawdzają się formy silikonowe), tortownicy lub innej którą macie pod ręką.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut na 170-180 ̊. 


Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby wystygło. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej pół słoika dżemu. Po wystudzeniu ciasto dzielimy je na 2 części. Tak przygotowaną i tężejącą masą smarujemy 1 część ciasta i przykrywamy drugą. 

Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego :)





wtorek, 19 sierpnia 2014

Ciasto z musem brzoskwinionym na oleju rzepakowym (bezglutenowe)

Nie wszyscy mogą jeść mąkę pszenną i ciasta z niej powstałe ... jednak wszyscy możemy razem jeść zdrowe, bezglutenowe ciasto z musem brzoskwiniowym !!! Ciasto to bowiem opiera się na mące gryczanej, która nadaje mu niepowtarzalnego piaskowego smaku i orzechowego aromatu. Nawet jeśli mus opadnie do środka ciasta (tak mnie się właśnie zdarzyło :) ), placek i tak wyjdzie smaczny i delikatny. 


Składniki (na prostokątną formę o wymiarach 20x40 cm)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 90 g cukru do wypieków
  • 90 ml śmietany kremówki (30%)
  • 5 małych jajek lub 4 XL
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania musu. Brzoskwinie odsączamy z syropu i  przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż owoce się rozpadną. Po tym czasie miksujemy je za pomocą blendera na mus. Zostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem dodając stopniowo cukier na puszysty krem. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy na przemian śmietankę i olej i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch za pomocą łyżki kładziemy mus. Nie musi być idealnie równo :) 

Ciasto pieczemy przez 30 minut  lub do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)




poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Szybkie Świderki - Paluszki z ciasta francuskiego z sezamem

Co przygotować na imprezę gdy czas nas goni ? Oczywiście rozwiązaniem jest gotowe ciasto francuskie. Paluszki z ciasta francuskiego posypane sezamem i parmezanem będą wyborną przekąską do zupy, wybranej sałatki, kufla piwa dla dorosłych lub do szklanki soku dla dzieci. Idealne na spotkanie towarzyskie jak i na przyjęcie dla dzieci. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu więc jestem pewna, że każdemu się udadzą :)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • do posypania - sezam i tarty parmezan
  • 1 jajko
Wykonanie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy na blacie. Jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy dokładnie wierzch ciasta. Następnie posypujemy obficie sezamem i serem. Ciasto kroimy na paski ok. 1 cm grubości i kilka razy skręcamy.

Świderki przekładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 st. C. Studzimy i przekładamy na talerze lub do szklanek. 

Smacznego :)
 
 

Z dziećmi i dla dzieci 2014
Lato w pełni!

piątek, 15 sierpnia 2014

Babka marmurkowa

Jeśli do kawy, herbaty lubicie zjeść kawałek babki z pewnością przypadnie wam do gustu dzisiejszy post w którym do zamieszczam przepis na Babkę marmurkową, który to znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku. Jak zawsze przepis nieznacznie zmieniłam i zamiast 250 g mąki pszennej, dałam 150 g, a pozostałą część zastąpiłam mąką ziemniaczaną. Jako że lubię cytrusowy zapach takich babek, dodatkowo dodałam skórkę i sok z cytryny. Polecam :)
Składniki:
  • 25 dkg mąki (dałam 15 dkg mąki pszennej i 100 g mąki ziemniaczanej)
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 12 dkg cukru-pudru
  • olejek migdałowy (pominęłam)
  • wanilia
  • 2 duże jajka
  • 1/2 paczki proszku spulchniającego (dałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 1/8 l mleka kwaśnego
  • 2 dkg kakao
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 dkg margaryny do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy
Wykonanie:

Mąki zmieszać z proszkiem, przesiać. Miękkie masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, wanilię, kwaśne mleko, otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę, przesypać mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.

2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej , wysmarowanej  i wysmarowanej bułką formy, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Piec 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć, lekko ostudzić, wyrzucić z foremki. Gorącą babkę oprószyć cukrem z wanilią. 

Smacznego :) 



Babki Wielkanocne 2015
Lato w pełni!
Z dziećmi i dla dzieci 2014

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sernik na zimno z ciepłymi lodami i galaretką (bez pieczenia)

Czy pamiętacie ciepłe lody w wafelku oblane czekoladą ? Uwielbiam je do tej pory! Jednak coraz ciężej je dostać. W Lidlu do kupienia są jednak małe ciepłe lody na okrągłym wafelku. Lody te posłużyły mi do przygotowania sernika na zimno. Mój sernik przygotowałam bez włączania piekarnika, ponieważ na spód położyłam kakaowe herbatniki. Możecie jednak przygotować ciasto na biszkopcie z 4 jajek. 
Jestem pewna, że sernik zrobi ogromne wrażenie na gościach. Pozdrawiam z gorącej Bułgarii !!!:)  

Składniki:
  • 1 opakowanie kakaowych herbatników
  • 1 duże opakowanie ciepłych lodów
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki pomarańczowe/ cytrynowe na wierzch
Wykonanie:

Herbatniki układamy na spodzie naczynia/formy. Galaretkę cytrynową, żelatynę i 3 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ser mieszamy z serkiem mascarpone, śmietaną, tężejącą galaretką i śmietan-fixem. Masę przelewamy na herbatniki, a następnie ostrożnie wciskamy w nią ciepłe lody. Wkładamy do lodówki.


Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Formę z stężałym ciastem wyciągamy z lodówki i wylewamy na nią tężejącą galaretkę. Formę ponownie wstawiamy do lodówki.

Smacznego :) 




czwartek, 7 sierpnia 2014

Kremowy sernik wg. Davida Lebovitza

A dziś post w którym zamieszczam przepis na baaardzo smaczny, wilgotny i delikatnie cytrynowy sernik. Zarówno moim zdaniem jak i zdaniem mojego narzeczonego, zapewniamy Was, że jest PRZEPYSZNY i myślę że to rekompensuje efekt wizualny, ponieważ nie wygląda on zachwycająco. Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi z książki "Słodkie życie w Paryżu" Davida Lebovitza.
Dzięki Monia za piękne słoneczniki !!! :)
Składniki :
Na spód:
  • 150 g pokruszonych drobno ciastek digestive 
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii (zastąpiłam cukrem wanilinowym)
  • 4 duże jajka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • kilka łyżek dowolnego dżemu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Blaszkę smarujemy masłem/ margaryną. Masło topimy, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Masę przekładamy równo do formy. Pieczemy ok. 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu spód smarujemy kilkoma łyżkami dowolnego dżemu.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 250 stopni. Ser miksujemy dodając stopniowo cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę cytrynową, sok z cytryny, opcjonalnie ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy żółta, mąkę, jogurt i miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i za pomocą łyżki mieszamy dość krótko i wylewamy na podpieczony spód.
Sernik pieczemy ciasto przez 11 minut. Po upływie tego czasu (nie otwierając piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Pieczemy kolejne 40-50 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową wstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)