Przedstawiam dziś pyszny i bardzo prosty w wykonaniu deser z jabłek, którym jest crumble. Wystarczy tylko kilka składników, aby wyczarować to cudo. Zapraszam do kolejnego przepisu, który przygotowałam specjalnie dla Stowarzyszenia Świętokrzyskie Jagi :)
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- jabłka np. odmiana szara reneta
- cynamon
- cukier
- płatki migdałów
W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki. Dodać szczyptę cynamonu i cukier wedle uznania.
Jedno duże naczynie żaroodporne lub mniejsze naczynia np. kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do naczynia lub foremek przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać i lekko ugnieść. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną kruszonkę, następnie posypać płatkami migdałów.
Crumble pieczemy w temperaturze 170ºC w zależności od wielkości formy od 20 do 40 minut. Deser będzie gotowy gdy kruszonka się zrumieni, a nadzienie jabłkowe w środku będzie się "gotowało". Deser wyjmujemy z piekarnika i podajemy posypany cukrem pudrem, razem z lodami lub z polewą czekoladową.
Smacznego :)