niedziela, 15 stycznia 2023

Crumble z jabłkiem

Przedstawiam dziś pyszny i bardzo prosty w wykonaniu deser z jabłek, którym jest crumble. Wystarczy tylko kilka składników, aby wyczarować to cudo. Zapraszam do kolejnego przepisu, który przygotowałam specjalnie dla Stowarzyszenia Świętokrzyskie Jagi :) 


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • jabłka np. odmiana szara reneta
  • cynamon
  • cukier
  • płatki migdałów
Wykonanie:
W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki. Dodać szczyptę cynamonu i cukier wedle uznania.

Jedno duże naczynie żaroodporne lub mniejsze naczynia np. kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do naczynia lub foremek przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać i lekko ugnieść. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną kruszonkę, następnie posypać płatkami migdałów.

Crumble pieczemy w temperaturze 170ºC w zależności od wielkości formy od 20 do 40 minut. Deser będzie gotowy gdy kruszonka się zrumieni, a nadzienie jabłkowe w środku będzie się "gotowało". Deser wyjmujemy z piekarnika i podajemy posypany cukrem pudrem, razem z lodami lub z polewą czekoladową.

Smacznego :) 


Pancakes

Kolejny przepis przygotowany specjalnie z myślą o Stowarzyszeniu Świętokrzyskie Jagi. Zapraszam serdecznie na leniwe niedzielne śniadanie <3 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 350 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2-4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko, masło (wcześniej rozpuszczone i przestudzone), mieszamy np. rózgą kuchenną lub mikserem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników.

Na suchą nieprzywierającą patelnię wylewamy około 2 łyżek ciasta. Smażymy z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracamy w momencie, gdy na drugiej stronie placka pojawią się pęcherzyki. 

Pancakes podajemy z syropem klonowym, miodem, ulubionymi owocami, dżemem lub polane czekoladą.

Smacznego :)