środa, 31 sierpnia 2016

Domowe kajmaki a'la Knoppers

Po dłuższej przerwie wracam wypoczęta i zabieram się do pracy nad blogiem :) Już dziś przedstawiam przepis na szybkie kajmaki a'la batonik Knoppers. Takie kajmaki będą świetną przekąska dla dzieci które rozpoczynają nowy rok szkolny. 
 
Składniki:
Krem mleczny:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mleka w proszku
Krem czekoladowo-orzechowy:
  • 100 g masła 
  • 160 g kremu orzechowego typu Nutella
  • 1 szkl. orzechów ziemnych (można użyć również orzechów laskowych)
Dodatkowo:
  • 3 suche wafle
  • 1 tabliczka czekolady deserowej 
  • 1 łyżka oleju (może być kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku. 


Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy.


Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy.


Wykonanie całości:
  • Wafel
  • Krem czekoladowo-orzechowy
  • Wafel 
  • Krem biały
  • Wafel
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla. Tak przygotowane wafle  wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.


Smacznego :) 





Z dziećmi i dla dzieci 2016 
Uczta pod gołym niebem 2016