I na śniadanie znowu płatki ...? Nie macie pomysłu na inne śniadanie ? Oto on !! Tosty francuskie z pomidorem i świeżą bazylią. Cudownie aromatyczne grzanki w jajku pieczone na patelni to pomysł na efektowne, a zarazem niezbyt trudne śniadanie. Przepis znalazłam tu.
Składniki: (2 porcje)
Grzanki:
- 4 kromki bułki lub 2 kromki chleba, 3 - 4 tosty, może być czerstwe pieczywo
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- płatki chili lub szczypta ostrej lub słodkiej papryki
- 1 łyżka świeżych ziół: listków tymianku lub bazylii, natki pietruszki lub szczypiorku, lub szczypta suszonych ziół
- 50 g masła
Salsa pomidorowa z bazylią:
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego lub 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- bazylia
Zaczynamy od wykonania salsy pomidorowej. Pomidory nacinamy na jego górze i podstawie na krzyż. Zalewamy je wrzącą wodą na kilka minut w niewielkim naczyniu. Wyjmujemy ostrożnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Garstkę liści bazylię rwiemy na mniejsze części. Bazylię do pomidorów dodajemy dopiero przed samym użyciem.
W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka i przypraw. Patelnię rozgrzewamy z połową masła. Gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy powstałą na wierzchu pianę. Pieczywo maczamy w jajku lekko dociskając i kładziemy na patelni. Grzanki smażymy aż będą zrumienione. Upieczone grzanki przekładamy na papierowy ręcznik lub na talerze. Aby usmażyć kolejną porcję grzanek należy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dodać świeże masło.
Grzanki podajemy zaraz po przygotowaniu z salsą pomidorową.
Smacznego :)