Ciasto bez miksera ? Wszystko jest możliwe :) Dziś przepis na bardzo szybkie, proste w wykonaniu i tanie ciasto jogurtowe. Ciasto wzbogaciłam o mus brzoskwiniowy, który przełamał smak ciasta. Ciasto idealnie pasuje do kubka kawy lub herbaty. Ten przepis musi pojawić się w Waszym zeszycie z przepisami :)
Składniki:- 180 g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- aromat (opcjonalnie)
- szczypta soli o'Sole Cenos
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3 łyżeczki żelatyny
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 min. Gdy ciasto całkowicie wystygnie dzielimy je na 2 części.
Galaretkę brzoskwiniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i blendujemy je na mus. Tężejącą galaretkę łączymy z musem i wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby mus całkowicie stężał. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)