Ciasta z fasoli są bardzo popularne już od dłuższego czasu. Nie zawierają mąki i wyglądają wspaniale! Dziś przedstawiam ciasto z fasoli z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który można stosować jako zamiennik kakao.
P.S. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, dodajcie dodatkowo 2 łyżki np. cukru.
- 500 g ugotowanej fasoli Cenos
- 4 jajka
- 4 łyżki karobu*
- 2 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mielonego lnu
- 2 łyżki syropu klonowego, miodu, cukru trzcinowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 7-8 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki karobu
- 2 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Fasolę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Odmierzamy 500 g i najlepiej za pomocą blendera miksujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Garnuszek ściągamy z ognia i jeszcze gorącą polewą dekorujemy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
*Jeśli nie macie w domu karobu, możecie zastąpić go gorzkim kakao.
Fasolę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Odmierzamy 500 g i najlepiej za pomocą blendera miksujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Garnuszek ściągamy z ognia i jeszcze gorącą polewą dekorujemy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
*Jeśli nie macie w domu karobu, możecie zastąpić go gorzkim kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz