Lamingtony lub kokosanki czyli zwał jak zwał kokosanki, to nic innego jak ucierane ciasto obtoczone w polewie czekoladowej i przykryte wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy i niedawno postanowiłam go trochę odświeżyć. Kokosanki wyszły bardzo smaczne. Polewa delikatnie wsiąkła w miękkie ciasto, a wiórki przyjemnie chrupały przy każdym gryzie.
Na ciasto:
- 0,5 szkl. cukru
- 125 g masła/margaryny
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła/margaryny
- 0,5-1 szkl. cukru
- 8 łyżek mleka
- 4-5 łyżek kakao
Dodatkowo:
- ok. 250 g wiórków kokosowych lub 1 duże opakowanie
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Żółtka oddzielamy od białek. Roztopione masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z masą z żółtkami dodajemy na przemian białka i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do prawie kwadratowej formy (24 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 C lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty (kostki).Wszystkie składniki na polewą wkładamy do niewielkiego rondelka z grubym dnem i zagotowujemy. Polewę studzimy. Każdą kostkę nabijamy np. na patyczek od szaszłykalub widelec i zanurzamy/oblewamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kostki wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
* Zamiast wiórków kokosowych do obtoczenia kostki można użyć zmielonych orzechów, kolorowej posypki lub innych ulubionych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz