sobota, 31 maja 2014

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Na blogu był już uwielbiany przez moją rodzinę Sernik rosyjski więc tym razem postanowiłam zrobić coś innego z sera, a mianowicie Syrniki. 
Syrniki to nic innego jak rosyjskie placuszki z twarogu, które popularne są również na Ukrainie i Białorusi. Placuszki te przyrządza się na bazie twarogu, jajek i mąki. Podawane są zarówno na słodko jak i na słono, Do twarogu dodaje się rodzynki (ja nie przepadam więc pominęłam), lub inne suszone owoce.
Wyszły bardzo smaczne, lekkie jak chmurka, aromatyczne i soczyste w środku. Przepis znalazłam tu

Składniki (na około 6 dużych lub 10 małych sztuk):
  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (pominęłam)
  • 1 jajko
  • 50 g mąki (2 kopiaste łyżki) + mąka do obtoczenia syrników
  • kilka łyżek oleju/oliwy
  • do podania: jogurt, kwaśna śmietana, cukier puder, dżem, owoce

Wykonanie:
 
Twaróg  rozgniatamy za pomocą np. widelca. Dodajemy cukier, opcjonalnie cynamon, jajko, na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość luźne. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, następnie nabieramy porcje sera i obtaczamy ją w mące. Możemy pomóc sobie dłońmi formując okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelnię wlewamy olej/oliwę i smażymy syrniki z obu na złoto. Gdy są upieczone przekładamy je  na papierowy ręcznik. Podajemy z owocami, kwaśną śmietaną, jogurtem, cukrem pudrem lub dżemem.

Smacznego :) 

 

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Piknik majowy
Zdrowe fingerfood
Milion smaków truskawek
Jeść czy grać?
Jeść czy grać?

niedziela, 25 maja 2014

Domowy budyń wanilinowy z truskawkami

Po co wydawać pieniądze na produkty z torebek ? Dość że zawierają sztuczne barwniki i konserwantów to jeszcze niektóre ze składników wpływają negatywnie na nasz organizm. A przecież w domu wystarczy parę składników, aby stworzyć zdrowe i smaczne potrawy ... 
Dziś przedstawiam pyszny, kremowy, żółciutki domowy budyń wanilinowy !!! Nie ten z torebki o sztucznym kolorze i smaku, ale ten pyszny deser na upalne dni (pod warunkiem że był wcześniej schłodzony w lodówce :) ). Taki budyń bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu :) 
Składniki (na 3 nieduże porcje):
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru*
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Wykonanie:

400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z masłem i cukrami. W pozostałym mleku miksujemy mąkę ziemniaczaną i żółtka (np. za pomocą blendera). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym, owocami.


Smacznego :)


* Biały cukier możecie zastąpić domowym cukrem z prawdziwą wanilią. Ja niestety nie by byłam w posiadaniu tego prawdziwego :/

 
 
Milion smaków truskawek
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Domowy Wyrób
Nowalijkowe Kucharzenie

sobota, 24 maja 2014

Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls)

Pyszne bułeczki, które zdecydowanie wyróżniają się spośród innych bułek, a o czym mowa ? Oczywiście o Bułeczkach tygryska!!! W środku są miękkie i delikatne, na zewnątrz bardzo chrupiące dzięki mące ryżowej. Są pyszne z domowym dżemem, masłem, miodem. Przepis znalazłam tu. Polecam :)

Składniki (na ok. 8 dużych bułek):
Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 240 g ciepłego mleka
  • 58 g ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
Ciasto ryżowe:
  • 120 g białej mąki ryżowej (użyłam brązowej)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 115 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:

Ciasto właściwe:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól (ze świeżymi należy zrobić rozczyn). Do miski z mąką dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, składając raz po 30 minutach. 

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8 części. Każdą formujemy w bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką na 15 minut.
Ciasto ryżowe:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowana pasta powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (można dać łyżkę wody więcej jeśli ciasto nie chce się rozsmarować).
Gdy bułeczki podrosną rozsmarowujemy dość grubo pastę na wierzchu i po bokach bułek. Bułki ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Bułki pieczemy w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut lub do momentu aż się zezłocą.
Smacznego :)


sobota, 17 maja 2014

Pełnoziarniste bagietki z ziarnami

Uwielbiam produkty pełnoziarniste, dlatego sama kolejny raz postanowiłam przygotować pieczywo w domu. Tym razem padło na pełnoziarniste bagietki, które posypałam sporą ilością nasion (tak aby przemycić jeszcze więcej witamin :) ). Takie bagietki możecie śmiało podawać z zupami np. typu krem, jeść na śniadanie lub zabrać ze sobą na piknik ! 

Składniki (na 6-8 sztuk):
  • 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej, orkiszowej lub żytniej
  • 200 g mąki pszennej typ (650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 40 g mleka w proszku*
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna do posypania: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane itp.
Wykonanie:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól.(ze świeżymi należy zrobić rozczyn). W wodzie dokładnie rozpuszczamy mleko w proszku. Do miski z mąki dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w bagietkę lub podłużną bułeczkę którą delikatnie spłaszczamy. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką. Tak przygotowane bagietki odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bagietki, następnie obficie posypujemy mieszanką ziaren. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
*jeżeli nie macie w domu mleka w proszku, do przygotowania bagietek możecie użyć świeżego mleka.
Smacznego :)


piątek, 16 maja 2014

Pan de sal czyli filipińskie bułeczki

'Pan de sal' to bułki rodem z Filipin. Nazwę bułek tłumaczy się jako solony chleb. Przepis na nie został przywieziony do Filipin w XVI wieku przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy. Ciasto drożdżowe formowane jest w rulon, kolejno obsypywane w bułce tartej. Bułki zachwycają zarówno wyglądem jak i smakiem, są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a całości dopełnia ich przepyszny smak. Przepis znalazłam tu. Polecam bo są naprawdę pyszne :)
Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
  • bułka tarta, do obtoczenia

Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy zrobić rozczyn), dodajemy sól, cukier i wodę wymieszaną z olejem. Ciasto wyrabiamy aby było ono miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do miski, uprzednio oprószonej mąką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, zwijamy w gruby rulon, tak jak zwija się naleśniki. Rulon obtaczamy w bułce tartej. Za pomocą ostrego noża ciasto dzielimy na 10 - 12 części. Kawałki układamy na blaszce rozcięciem ku górze. Bułki przykrywamy lnianym ręczniczkiem na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Bułki pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok. 20 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego :)





środa, 14 maja 2014

Sernik z ziemniakami

Są takie dni że mamy ochotę na kawałek sernika, a w lodówce nie mamy wystarczającej ilości sera. I wtedy pytanie: Co tu z tą resztką sera zrobić ? Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie Sernika z ziemniakami. Taki sernik był pieczony już przez nasze babcie. Dodawały one ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, natomiast obecnie częściej do sernika dodajemy skrobię ziemniaczaną. 
Aby sernik nam się udał należy zadbać o to aby ziemniaki były ugotowane w nieosolonej wodzie (lub z minimalną ilością soli). 
Sernik wyszedł bardzo smaczny i nie wyczuwa się w nim ziemniaków. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

Składniki:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 300 g ugotowanych, zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ekstrakt pomarańczowy lub aromat do smaku (można pomiąć)
  • pół szklanki kandyzowanej skórka pomarańczowej (pominęłam)
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie rozpuszczone masło, zmielony twaróg, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką masę. Masy nie ucieramy za długo ponieważ sernik nam opadnie.


Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy je do masy serowej (można dodać skórkę pomarańczy). Całość delikatnie mieszamy. Następnie masę przelewamy do wyłożonej papierem blaszki lub tortownicy o średnicy około 23 cm.


Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 80-90 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,a następnie wkładamy go do lodówki na całą noc.


Smacznego :)



Babka Tulipan na białkach

W zamrażalniku uzbierała mi się spora liczba białek i ponownie postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś pysznego wypieku. Zastanawiałam się tylko co upiec ? Bo przecież piekłam już Ciasto na białkach z jagodamiBezyPieguska... no i tym razem pomyślałam o upieczeniu Babki !! 
Babka Tulipan jest bardzo prosta w swoim wykonaniu, a po upieczeniu wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Jestem pewna że nikt z gości nie zauważy że ciasto jest upieczone na samych białkach :)
Składniki:
  • 6-7 białek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 1 kisiel np. truskawkowy, żurawinowy itp
  • 1/2 szklanki maku
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno (mrożone rozmrażamy, wyjmując pudełko w którym były białka w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i partiami dodajemy do białek. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, sok z cytryny i krótko ucieramy. 

Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i równo obsypujemy bułką tartą. Ciasta wykładamy do formy w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

Smacznego :)

*Aby kolor ciasta do którego dodajemy kisiel był bardziej intensywny, możecie dodać jeszczę odrobinę barwnika.

 
 
Babki Wielkanocne 2015
Piknik majowy

czwartek, 8 maja 2014

Sernik rosyjski

Przepis na sernik rosyjski jest jednym z ulubionych serników. Sernik ten należy do serników o delikatnej i kremowej konsystencji. W swojej strukturze posiada przepiękne pęcherzyki. Spód wykonany jest z orzechów włoskich z dodatekiem gałki muszkatołowej, która nadaje sernikowi niezwykłego charakteru. Najlepiej smakuje na następny dzień po schłodzeniu go w lodówce. Przepis znalazłam tu.
Polecam :) 


Składniki (na tortownicę 28 cm)
Spód: 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki zwykłego cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 700 g twarogu na sernik
  • 200 g miękkiego białego sera, np. ricotty
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 dużych jaj, rozdzielonych
  • sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)
  • ew. szklanka sułtanek (dałam niewielką ilość)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.


Masa serowa 
W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.

W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.

W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.

Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)