czwartek, 27 marca 2014

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem - 1 rok działalności bloga

Dziś mija dokładnie 1 rok od założenia bloga. Sama nie wiem jak to się stało że czas tak szybko zleciał ... Na 1 urodziny dodaje przepis na pyszne kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Ciasto dość łatwe w wykonaniu, a do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli, świeżych jabłek lub innych sezonowych owoców :) 
 
Składniki:
Ciasto:

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 150 g masła / margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 100 g margaryny
Masa:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie wanilinowe (na 0,5 l mleka lub 2 opakowanie na 0,75 l)
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy i podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Popieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Kruszonka
Kruszonkę zagniatamy podobnie jak ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Masa

Budynie gotujemy na 1 litr mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły rozsmarowujemy równo na podpieczonym spodzie. 

Brzoskwinie osączamy z syropu,  kroimy w dość grube plasterki, które następnie układamy na budyniu lekko dociskając. Na wierzch ścieramy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 
 
 
 
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 26 marca 2014

Razowe ciasteczka z kardamonem

Pyszne i pełne minerałów i witamin razowe ciasteczka będą smaczną przekąską na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Smakują wyśmienicie z domową marmoladą, popite szklanką mleka lub kakao. Przepis znalazłam tu i całkowicie zmodyfikowałam jego wykonanie bazując raczej na wykonaniu ciasteczek digestive.

Składniki (na ok. 17 ciastek)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).

Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)


wtorek, 25 marca 2014

Kukurydziane ciastka - bezglutenowe i bez jajek

Jedne z najlepszych ciastek jakie w życiu jadłam !! Wyjadałam je prosto z gorącej blachy :) Dość że ciastka są bardzo smaczne to w dodatku nie zawierają glutenu. Przepis znalazłam na mamaalergikagotuje i zmodyfikowałam wg własnych potrzeb.

Polecam również bezglutenowe Kruche ciasteczka jaglano-gryczano-ryżowe :)
 Składniki:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny/pomarańczy lub wody
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimna margarynę i rozdrabniamy blenderem lub ręcznie. Dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo sok/wodę. Ciasto wyrabiamy, tak aby miało elastyczną konsystencję i się nie kruszyło.

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka które następnie układamy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto przez ok. 15 minut lub  dłużej.


Smacznego :)



niedziela, 23 marca 2014

Czekoladowe bułeczki z kasza gryczaną, migdałami i malinami

Czekoladowe bułeczki z kaszą gryczaną wykonałam bazując na przepisie na Scones czyli bułeczki które są popularne w UK. Bułeczki podaje się na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu, twarożku, masła lub miodu. Polecam bo są pyszne :)


Składniki:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 80 g mąki razowej / pełnoziarnistej
  • 80 g migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g zimnego masła
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Migdały mielimy lub siekamy nożem. Mąki przesiewamy do miski wraz z sodą i cukrem. Dodajemy migdałami, zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy palcami. Następnie dodajemy mleko, jajko, kaszę i szybko zagniatamy. Na końcu dodajemy umyte, świeże maliny lub rozmrożone. Na blacie posypanym mąką rozpłaszczamy ciasto na gruby placek i szklanką wycinamy okręgi lub z ciasta formujemy kulki i lekko rozpłaszczamy je na blaszce. Bułeczki układamy na silikonowej macie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30-35 minut.

Smacznego :) 
 

sobota, 22 marca 2014

Ciasto Sezam siostry Anastazji

Przepis na to ciasto znalazłam w książce " 100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji", którą dostałam w zeszłym roku na urodziny. Do przepisu wprowadziłam małe zmiany, które wpisane są w nawiasach. Na początku książki istnieje zapis który informuje czytelnika, że wszystkie przepisy na ciasta przygotowywane są na blachę o wymiarach 38x23 cm. Stosowałam się do tych zaleceń jednak moim zdaniem, ale również osób które ciasto jadły, doszliśmy do wniosku że ciasto wyszło za wysokie. Poza tym że ciasto było wysokie to i ciężko je było kroić. Więc moja propozycja jest taka, aby ciasto upiec na jeszcze większej blaszce lub zrobić z połowy porcji i upiec na blaszce o wymiarach nieco mniejszych od tych, które podaje Siostra Anastazja. Wykonanie ciasta można rozłożyć na 2 dni ze względu na to, że jest ono dość pracochłonne. Pomimo tego że miałam do niego wiele technicznych zastrzeżeń, ciasto bardzo szybko zniknęło z talerza :)

Ciasto w smaku było jednak wyśmienite, a najlepsze dopiero po 2 dniach spędzonych w lodówce :)


Składniki:
Ciasto kruche I:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sezam:
  • 15 dag ziaren sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Kokos:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
Ciasto kruche II :
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechy:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
Masa:
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 kostki masła (użyłam 3/4 kostki)
  • 3 budynie kokosowe (użyłam budyni wanilinowych)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:

Ciasto kruche I: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia.

Sezam:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut.

Kokos:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka.

Ciasto kruche II :
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Orzechy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut.

Masa:

Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając  stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.

Przełożenie ciasta:
  1. ciasto z orzechami
  2. połowa masy
  3. ciasto z sezamem
  4. druga połowa masy
  5. ciasto z kokosem
  6. polewa (opcjonalnie)
Smacznego :) 

Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto Snikers

 
 

piątek, 21 marca 2014

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

 Oryginalnie Tortilla española - tortilla de patatas przygotowuje się z surowych ziemniaków. Ja niestety nie lubię czekać, tym bardziej gdy w brzuchu burczy, więc przygotowałam trochę inna wersję tej tortilli, a dokładniej z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Tortilla wyszła wyśmienita, bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie świetnym obiadem dla wszystkich. Jednym będzie ona przypominać tartę, innym omleta, a jeszcze innym placek ziemniaczany z dodatkami, więc każdy będzie mógł znaleźć w niej coś co lubi. Przepis znalazłam tu. Polecam :)

Składniki (2-3 porcje):
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 małej cebuli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 80 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 1/3 szklanki startego sera
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki/szczypiorku (może być mrożony)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Mniej więcej w połowie smażenia ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Podsmażone ziemniaki przekładamy do miseczki.

Na tę samą patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy opłukany i osuszony szpinak. Smażymy dość krótko ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie. Szpinak przekładamy do ziemniaków. 

Jajka wbijamy do większej miski, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Całość delikatnie mieszamy.
Patelnie mocno rozgrzewamy z 1 łyżką oliwy. Na gorącą patelnie wlewamy masę jajeczną. Tortillę smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu możemy poruszyć patelnią. Gdy zaobserwujemy, że wierzch tortilli jest prawie cały ścięty, patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy ją do góry dnem, a tortille z talerza ponownie zsuwamy na patelnię tak aby mogła podpiec się jej druga strona.

Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy ponownie pokrywką i pieczemy do rozpuszczenia sera. Następnie placek delikatnie zsuwamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na kawałki.

Smacznego :)

 
 
 
 
ALE JAJA!
Wielkanoc bez glutenu.

czwartek, 20 marca 2014

Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami

Lubie przyrządzać potrawy w piekarniku, ponieważ potrawy zapiekane są zdrowsze od tych smażonych. Na wiosnę każdy chce zadbać o swój wygląd więc dobrym i zdrowym dla nas obiadem, będzie papryka nadziana kaszą kuskus, która polecam zapiec w piekarniku. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i niesmaczne :)
 I na koniec moje pytanie: Czy czasem te papryki nie przypominają kształtem wam jabłek...? Miłego dnia :)
 
 Składniki (na 8 porcji):
  • 4 duże strąki papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 9-12 oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 80 g masła
  • mozarella/ żółty ser
  • pęczek siekanego koperku (może być mrożony) 
  • vegeta
  • sól i pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzątku przyprawionego vegetą, dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy na 5 min. Kukurydze odsączamy, oliwki kroimy na plasterki i łączymy z kuskusem. Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem. Strąki papryki myjemy i kroimy wzdłuż tworząc 2 połówki. Gniazda nasienne usuwamy. Połówki papryki napełniamy farszem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy połówki papryk, których wierzch polewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Papryki zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startą mozarella lub żółtym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Smacznego :)

Akcja zapiekanka
Akcja wegetariańska zapiekanka

środa, 19 marca 2014

Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym - bezglutenowe

Pyszne, zdrowe i co najważniejsze bezglutenowe gofry gryczane z brokułami i sosem czosnkowym! Gofry gryczane nie przypominają moim zdaniem tych standardowych z mąki pszennej, ponieważ są bardziej zwarte i zbite. W smaku gofrów upieczonych z mąki gryczanej wyczuwa się jednak delikatną nutę orzechową, którą uwielbiam i której nie posiadają te zwykłe :) Moje gofry podałam na obiad z brokułem i domowym sosem czosnkowym który idealnie pasuje do kanapek, grzanek i w tym przypadku do gofrów. Takie gofry można podać również na śniadanie czy kolację, w wersji na słodko z dowolnymi dodatkami. Polecam :) 

Składniki:
Na gofry (na ok 8 sztuk):
  • 200 gram mąka gryczana
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sos czosnkowy:
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalnego (150 g)
  • sól morska i pieprz
  • suszony koperek
  • szczypta chilli
Dodatkowo:
  • brokuł (może być mrożony)
  • sól i pieprz
 Wykonanie:

Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.

Sos
Do miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i  świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.

Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego :) 

 
 
Zużywamy zapasy przed wiosną
Domowy Wyrób\
Red Hot Chilli

wtorek, 18 marca 2014

Sałatka z kaszy jaglanej, kukurydzy, ogórka kiszonego, koperku

Jedliście kiedyś sałatkę z kaszy ...? i to z jaglanej ? Jeśli nie to zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z kaszy jaglanej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym i koperkiem. Po prostu niebo w gębie :)

Składniki:
  • 200-250 g kaszy jaglanej
  • 3 duże lub 4 średnie ogórki kiszone
  • pół pęczka koperku lub kilka łyżek mrożonego koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Świeży koperek drobno szatkujemy lub bezpośrednio dodajemy mrożony. Do większej miski przekładamy ostudzoną kaszę, dodajemy kukurydzę, ogórki,koperek. Dokładnie mieszamy. Łączymy składniki z oliwą z oliwek lub olejem. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego :)  

 

Zużywamy zapasy przed wiosną

poniedziałek, 17 marca 2014

Ciasto na białkach z jagodami

Po tłustym czwartku zostało mi sporo zamrożonych białek. Postanowiłam je wykorzystać wraz z mrożonymi jagodami, żeby zrobić miejsce w zamrażalniku na inne produkty. Ciasto jest bardzo smaczne i niskokaloryczne, ponieważ zawiera same białka! 

Polecam również przepis na Babkę tulipan na białkach.
 

Składniki:
  • 6 białek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (lub inne słodzidło)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)

 
 
 

Zużywamy zapasy przed wiosną