Jest już jesień i za oknami coraz chłodniej, dlatego na obiad polecam kremową zupę z dyni. Ta zupa dość że jest smaczna i zdrowa, zawiera również wiele witamin i minerałów.
Składniki:
- 0,5 kg miąższu z dyni
- 1 litr drobiowego rosołu
- 3 duże ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- średnia cebula
- 1 łyżka masła
- szczypta curry
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- kilka łyżek śmietany
- grzanki lub groszek ptysiowy
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Cebulę przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szczyptę curry i ostrej papryki. Opcjonalnie można dodać odrobinę gałki muszkatałowej. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 35-40 min na niewielkim ogniu.
Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)