wtorek, 3 września 2013

Pasta kanapkowa z ciecierzycy z natką pietruszki

Po Czekoladowych muffinach z ciecierzycy przyszedł czas na wykonanie czegoś do kanapki. Pasta z ciecierzycy może kojarzyć się z hummusem, który początkowo miałam wykonać. Nie miałam jednak potrzebnej pasty sezamowej, wiec postanowiłam zrobić coś podobnego i tak zrobiłam pastę kanapkową z ciecierzycy z dodatkiem natki pietruszki. Ciecierzyca przypomina mi w smaku białą fasolę, więc jeśli nie jedliście jej jeszcze polecam spróbować !
Pastę z ciecierzycy polecam na kanapki do szkoły i pracy :)


Składniki:
  • puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Blenderem zmiksować. Dodać jogurt, musztardę, sól i pieprz do smaku. Natkę pietruszki posiekać, dodać do wszystkich pozostałych składników i wszystko razem wymieszać. 

Smacznego :)


* Dla osób nie mogących jeść glutenu, pastę z ciecierzycy polecam z Bułkami kukurydzianymi, a dla pozostałych polecam z Pełnoziarnistymi bułkami ze słonecznikiem.





3 komentarze:

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

mniam ! uwielbioam ciecierzyce wiec musi być smaczne

Anonimowy pisze...

No ja umodyfikuję ten przepis i dodam trochę czosnku. Uwielbiam robić sama różnego rodzaju pasty.

Słodkie Niebo pisze...

Cieszę się że ktoś modyfikuje moje przepisy i mam nadzieje ze pasta smakowała :)